Трикове, за да не стигнем до скандал с половинката.
love-dice-1311308

Доста често половинката ни засипва с обвинения, обобщения или с упреци.
Как да реагираме така, че от един обикновен спор да не превърнем разговора в скандал?
Основното правило е да запазите спокойствие!

1. Обобщения – това е един от най-често използваните „козове“, които се използват в споровете. Ще ги познаете по думи от типа „по принцип“, „всеки път“, “ винаги“, „никога“. Най-важното тук е да не приемате казаното за истина, докато не разберете подробности, както и да отминавате упреците. Запазете спокойствие, колкото и думита да са ви неприятни. Опитайте да конкретизирате обобщенията, с които ви нападат. Попитайте:
– какво точно…
– кога точно…
– кога за последно… и т.н.
Така половинката ще попадне в собствения си капан и ще му е трудно да отговори кога, къде, какво точно.

2. Опитва се да чете мислите ви – тази ситуация ще разпознаете по изрази от типа: „ти мислиш, че…“, „на мнение си, че ще те разубедя, но…“ и др. подобни. В този случай партньорът ви се опитва да се прави на „медиум“, който чете вашите мисли. Внимавайте да не реагирате емоционално и да възразите директно, че не мислите така. По-добре попитайте:
– Как точно разбра, че си мисля това и това?
Опитайте да запазите спокоен тон.

3. Прехвърляне на вина – много често когато хората допуснат грешка, вместо да си я признаят, я прехвърлят на друг. Така може да се получи и във вашата двойка. Тази ситуация ще я разпознаете по репликите: „Ако ти не беше казал/казала или направил/направила това, аз нямаше да…“. Има и доста по-крайни варианти, особено когато за изневяра се обвинява другия. В този случай е важно да не се поддавате на чувството за вина дори и да е необходима промяна в поведението ви. Приемате ситуацията и работите върху своята самооценка и да обмислите важните за вас неща. Така по-трудно ще се поддадете на чувството за вина.

4. Избор под натиск – тук ключовите фрази са „Теб какво те интересува повече- постигане на твоята цел или запазване на семейството? “ Така партньорът ви атакува емоционално, но за вас е важно да не се поддавате на провокацията. Ако започнете да изтъквате заслугите си, само ще задълбаете в отправените обвинения. По-добре се направете, че нищо толкова обидно не сте чули и продължете разговора по същество.

Имате проблем със самооценката? Трудно ви е да вземате решения? Проблем с половинката? Ние можем да ви помогнем, защото коучингът е точно за вас: info@yoursofia.com

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *