Да потренираме мозъка си!
brain-1634233

Знаете ли какво е найробика? Това е умствена гимнастика, измислена от двама американци – биолога Лорънс Кац и писателя Менинг Рубин. Според тях, ако всеки ден изпълняваме едни и същи дейности по един и същи начин, по-трудно ще се съсредоточаваме, ще отслабне паметта ни, а концентрацията и вниманието ни съвсем ще се снижи. Тъй като менението, че мозъчните клетки не могат да се възстановяват, беше опровергано, то тренировката на мозъка може да помогне за възраждането на невроните и клетките на главния мозък. добър начин затова е да накарате мозъка си да работи по различен начин. Тренировките могат да се изпълняват по различно време ии на всякакво място.
Примерни упражнения:

1. Сменяйте маршрута на пък към работа – така развивате пространсвената си памет. Според учените се увеличава големината на хипоталамуса (зоната в мозъка, която отговаря за формиране на дългосрочната памет).
2. Сменете местата на аксесоарите в дома или купете нови. Заобиколете се с красиви вещи – така се усилва паметта и интелектуалните способности, защото се стимулира образуването на нов връзки между невроните.
3. Сменете действаща ръка – ако сте десняк, опитайте да пишете, шиете, миете зъбите си, с лявата ръка. Ако сте левичар, направете обратното – така активирате мозъчната на другото си полукълбо, а това подпомага творческите способности и нестандартното мислене.
4. Ако бавно извършвате дейностите – ускорете темпото. Ако пък сте холерик и все бързате – забавете темпото.
5. Слушайте музика с ритъм, различен от обичайния ви.
6. Сменете имиджа си – необичайна за вас дреха, нов грим, нов цвят на косата – така ще се усещате различно и ще промените начина си на мислене.
7. Говорете – дори на стандартните въпроси, отговаряйте нестандартно. Научете вицове, сентенции и ги споделяйте с приятелите си – така се стимулира лявото полукълбо и зоната, която се свързва с разбирането на информация.
8. Затворете очи и се опитайте с напипване да познаете каква монета и от коя страна, я пипате – идеално упражнение, докато чакате по опашки.
9. Опитвайте се със затворени очи да се придвижвате в дома си – така се включват сензорните области в мозъка, които обичайно не са много развити. Идеално упражнение за целия мозък.
10. Всяка седмица размествайте вещите и подредбата на бюрото си – засилва се паметта.
11. Сменяйте картинката на декстопа или телефона – засилва се асоциативната мисъл.
12. Сгответе нещо различно или опитайте екзотична кухня – активирате осезанието.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *