Кога да кажем „стоп“?
sign-4-stop-1241492

Принципът „стоп“ е често използван в бизнес-средите и най-вече на финансовите борси, където е повече от задължително да имаш своя червен бутон. Това ги предпазва от големи финансови загуби. Но този червен бутон може да се използва в много други ситуации и проблеми.
Често в стремежа си да имаме нещо или повече от нещо, сме готови да платим прекалено висока цена: мисли, действия, усилия, компромиси, финанси дори. И голяма част от неудовлетворението на човек се дължи на неправилната оценка на това дали не влагаме повече отколкото ще спечелим. Да познаваш реалната мярка е една от тайните да постигаме спокойствие и хармония. И всеки има собствен червен бутон „стоп“, а натискането му в точния момент ще го освободи едновременно от раздразнение, тревога, очаквания, разочарования и емоционално напрежение.
Ако питате как да разберете дали е време за бутона, то отговорът е: преди да се появи необходимостта от натискане на бутона „стоп“ , обикновено първо светва сигнално червено под формата на дискомфорт. Точно в този момент спрете и си задайте следните три групи от въпроси:
1. Доколко в действителност е важно това, за което се напрягам?
2. Какво плащам, за да получа или стигна до края на това, което искам или се случва? Не заплатих ли повече отколкото всъщност струва?
3. В кой момент съм длъжен да кажа „стоп“, за да не изпитвам повече тези усещания? Кога точно ще поставя точка?

Отговорите на тези въпроси ще ви даде ясна представа до къде всъщност сте готови да стигнете, какви ще са реалните ползи за вас и къде в списъка с приоритети се намира конкретното нещо. От там нататък решението дали да продължите или да кажете „стоп“, ще бъде по-лесно, по-уверено и изпълнимо.

И не забравяйте, че освен целта, пътят до нея също трябва да носи удовлетворение, независимо от полаганите усилия!

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *