Сладоледено парфе с френско грозде

Необходими продукти:
За парфето с ванилия и бисквитени парченца:
– 125 мл прясно мляко;
– 6 жълтъка;
– 200 г захар;
– 250 г сметана;
– 1 ванилия;
– 50 г бисквитени парченца

За парфето с френско грозде:
– 300 г френско грозде;
– 2 жълтъка;
– 250 мл сметана;
– 1 ванилия

Начин на приготвяне: Първото парфе се приготвя, като ванилията и прясното мляко се оставят да кипнат, след което се свалят от котлона. Жълтъците с половината от захарта се разбиват в дълбок съд с миксер, докато сместа стане на бял крем. Горещото (но не вряло) мляко с ванилията се смесва с разбитите жълтъци на тънка струйка и се оставя да изстине. Сметаната се избива и се смесва с останалата захар. Двете смеси се съединяват внимателно и се разбъркват с бисквитените парченца.
Плодовото парфе се приготвя, като френското грозде се пюрира с 30 г захар (оставят се няколко зрънца за украса). Жълтъците се разбиват с останалата захар и ванилията с миксер, докато станат на бял крем. Прибавят се пюрираните плодове и разбитата на твърд сняг сметана.
Формата се застила с найлоново фолио. сипва се половината ванилен крем с бисквитки и се заглажда. Отгоре внимателно се разпределя кремът с френското грозде, а върху него – останалият ванилен крем. Формата се слага във фризера и се охлажда най-малко 3 часа. При сервиране се украсява с френско грозде.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *