Сами ли заспиват децата ви?
resting-peacefully2-1576097

За родителите понякога е голямо изпитание да сложат децата си да спят и е така обикновено до 5-6 годишната им възраст. Има обаче начини, с които можем да се справим в тези не леки моменти. Освен тях има и задължителни условия, които ако спазваме, приучаването ще стане приятно и спокойно.

На първо място е сигурността им в любовта ни. Може и да си мислим, че обичта ни е очевидна за малките, но съвсем не е така. За да може по-лесно да преодолее вечерната „раздяла“ то е необходимо да знае и усеща, че го обичаме въпреки белите, които прави и да е получило необходимата си дневна „доза“ внимание от наша страна. Да приемаме страховете му от тъмното и да оставим нощната лампа светната, да разкажем любимата му приказка, да го целунем и кажем колко много го обичаме.

Създаване на ритуали – всяка вечер едно и също: къпане, пижама, приказка, целувка. Постепенно тези повтарящи се дейности ще му създадат чувство за сигурност и спокойствие.
Задайте правилните роли – нека не позволяваме те да бъдат началниците, въпреки, че много обичат. Те усещат нуждата да бъдат напътствани и ние като родители трябва да им казваме кое е добро, кое не е добро и да поставяме границите в поведението им.

Не предавайте тревожността си върху децата – понякога децата заспиват трудно, защото стават неволни жертви на родителската тревожност. Ако непрекъснато чуват как се оплакваме от ситуации или липси, то неминуемо ще поеме емоциите ни.

Направете го самостоятелно – старайте се да не откликвате на всяко повикване, особено ако сте сигурни, че може да се справи само. Нека да е сигурно в себе си и да знае, че може да се справи само. Иначе ще му е все по-трудно да заспи без ръката на мама или дори да намира любимата играчка под завивките.

Приучаването към самостоятелно записване започва още през първите месеци от раждането и е продължителен процес. Ако вече сте „изпуснали“ началото, не унивайте. Заредете се с търпение и постоянство, защото всички деца са в състояние да развият тези способности. Най-важното отново е любовта – детето трябва да отива към леглото си спокойно за любовта на родителите си. Това е най-важното за качеството на съня му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *