Защо ролите на майката и бащата във възпитанието на децата са различни?
happy-family-1316701

Във всяко семейство ролите на бащата и майката са различни, но ако балансът и хармонията съществуват, то детето ще расте щастливо и със самочувствие.
Все пак специалистите разделят ролите на двамата родители във възпитанието на децата.
Майката се свързва със социализацията и общуването на детето. Тя е тази, която успокоява, когато някой го обиди или се нарани. Няма нищо по-силно от майчината любов и тя е тази, която дава сили на детето, утешава го и стопля душата му.
Бащата допринася в голяма степен за изграждане на самочувствието на детето. Добрите взаимоотношения между дете и баща е предпоставка за кариера, успех, амбиция.

Баща и син: това е една особена връзка, защото за малкото момче, таткото е първият мъж, на който иска да прилича. С течение на времето те могат да се превърнат в най-добри приятели, освен ако родителят сам не разруши добрите им взаимоотношения. Бащите да внимават за авторитарен метод на възпитание, твърде високи изисквания или лошо отношение към майката, защото синът ще започне да прави всичко по начин, съвсем противоположен на баща си. От изключителна важност е бащата да продължи да се грижи интензивно за сина си, дори и след раздяла с майката.

Майка и син: често се използва фразата „На мама момчето“, но за да не се превърне момчето в мамино синче, най-късно през пубертета детето трябва да се отдели от майка си. Ако преди това е изградена стабилна връзка помежду им, то тя няма да се разруши. Понякога в лицето на сина си, майката вижда съпруга си като млад и всичко на което му се е възхищавала или очаквала от него, сега го влага в детето си. Не забравяйте, че синът ви е различен човек със свой характер и интереси.

Баща и дъщеря: за малкото момиче, бащата е нейният герой. Той е шефът и защитникът на семейството и дома. Най-важното, което научава от баща си, е как да се справя в мъжкия свят. Търканията започват, когато бащата започва да забранява дъщеря му да се вижда с онези „лоши“ момчета.

Майка и дъщеря: обикновено тази връзка е много силна. Връзката се заздравява особено, когато се обсъждат случки и емоции, които майката също е преживяла. Изградените добри взаимоотношения между майка и дъщеря ще помогне, родителят да се превърне в най-добрия съветник. Проблемите в тази връзка обикновено са породени след реплики от типа „Аз на твоята възраст вече…“, домакински задължения, начин на обличане и късните излизания. За някои майки е проблем и когато дъщерята се превърне в млада жена и привлича повече погледи от нея.

Каквито и мечти, амбиции и изисквания да имате към децата си, най-важното е да ги обичате и подкрепяте. Да бъдете търпеливи с тях и да им дадете възможност да израстнат като независими и отговорни хора с добро самочувствие.

Влиянието на бащата и майката и ролята в тяхното възпитание оказва значение не само в емоционалното състояние на децата, но и в бъдещия им избор на партньор. Децата със стабилни връзки с родителите си, на по-късен етап обикновено бързо намират човека за себе си, защото имат точна представа за това с какъв партньор искат да бъдат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *