Колко ни струва да разчистим сметките си?
the-night-calls-1439855

Не става въпрос за плащане на тока, водата или телефона. Става въпрос за мислите и чувствата ни към хората, които са ни обидили, наранили или разочаровали.
Преди всичко желанието да им отвърнем по начина, по който те са постъпили с нас, е все едно да им дадем власт над себе си. Възможно е да пожертваме съня си, мислите си, свободното си време, за да кроим планове за отмъщение или да ги мразим. От горе на всичко, тях дори може и да не ги интересува всичко това. А може и да се почувстват по-удовлетворени, ако разберат какви допълнителни терзания и неспокойства ни причиняват. Нашите негативни мисли и желания не вредят на враговете ни, но със сигурност могат да превърнат нашите дни и нощи в кошмар.
Най-лесният начин да не се случи това, е да ги зачеркнете: от обкръжението си, от контактите си, от общуването си и най-вече от мислите си. Стремежът да си разчистим сметките с някой недоброжелател е в състояние да подкопае дори здравето ни. Наскоро четох една статия, в която много добре беше казано, че злопаметността е главна особеност на повечето, които страдат от високо кръвно налягане. А ставайки хронична, би предизвикала хронични заболявания…
Не очаквам и не вярвам, че можем да бъдем толкова безкористни, че да заобичаме всички наши неприятели и врагове, но бихме могли да подходим мъдро и в името на своето здраве, щастие и спокойствие, да се опитаме да им простим и да забравим за тяхното съществуване.
Още Конфуций е казал: „Това, че са ни обидили или окрали нищо не значи, ако вие не си спомняте постоянно за него“
Но как да се научим да прощаваме или да забравяме? Единственият отговор е, като се заемем със собствените цели и желания и като отделяме повече време и внимание на другите хора. Тогава всички конкретни обиди и разочарования няма да имат никакво значение за нас.
Каквото посееш това ще пожънеш“. Така че фокусирането върху мисли и цели, които са свързани с нашето развитие и успех, е по-добра алтернатива от това да посеем омраза, ненавист или разчистване на сметките. А тези срещу нас?! Те също ще пожънат това, което са посели…
И не ги осъждайте, а благодарете, че не сте като тях. Човешката личност се формира от влиянието на условията, обстоятелствата, образованието, средата, навиците и наследствените черти. Всичко това го правят такъв какъвто е и какъвто ще бъде. Представете си, че вие също притежавахте всички тези характеристики, които имат неприятелите ви и сте имали техният живот и техните ситуации, може би също бихте постъпили по същия начин…Така че благодарете за това което сте и проявете съчувствие към всички, които ви нараняват.

„Глупак е този, който не може да се разсърди, но е мъдър онзи, който не иска да бъде сърдит“

И за да се настроите за емоционално спокойствие и щастие, спазвайте правилото на Айзенхауер: Никога не мислете нито минута за онези хора, които са ви неприятни!

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *