Какво да правим ако живеем с работохолик…
shadows-1437332

Работохоликът е човек, за който не съществува нищо друго освен работата му. Звучи крайно, особено ако не живее сам. Интересуват го и други неща, но най-голямата част от съзнанието му е отдадена на кариерата, работата и печеленето на пари. Последното е нормално в днешния свят, когато положението и човека се определят спрямо финансовото състояние. И все пак какво се случва, ако партньорът ви влиза в тази категория. Работохоликът може както и да е мъж, така и жена. Но като цяло мъжете преобладават.
В началото може би е страхотно: по-високата позиция, води до повече доходи. Работохоликът е толкова отдаден на работата си, че ви дава спокойствието, че няма време да се занимава с други жени/мъже. И това звучи добре. Т.е. няма лошо да си имаш вкъщи работохолик, освен ако не държите на здравословните взаимоотношения и не сте се събрали, за да имате хармонична връзка, базирана освен на добър стандарт, но и на добра комуникация и общи моменти (извън отпуските).
И за да не се окажете обвързани самотници, за които съвместните преживявания с половинката са само блян, а общите посещения на кино, театър, концерт и т.н. само сладък спомен, не чакайте. Границата между това да проявявате разбиране, до неудовлетворението от липсата на контакт не е точно очертана. Възможно е да избухнете само защото сте звъннали за съвет през деня, а работохоликът няма и минута за вас. Така, че вместо да прекарвате дните в очакване партньорът да ви да отдели време за съвместни преживявания, то предприемете мерки за по-пълноценен живот.
На първо място се погрижете за себе си, за да се чувствате пълноценни и за да можете по-уверено да предприемете следващата крачка. Вариантите за това как да прекарвате приятно свободното време са много: хоби, спорт, срещи с приятели, общуване с родители, отлагани дейности и задачи.
Когато усетите, че сте достатъчно спокойни, за да поговорите с партньора си – направете го. Защо е нужно да сте спокойни? Защото скандалите и гневните намеци не са най-добрият вариант, за да се радвате на повече съвместно време. Неодобрителното и упрекващо поведение не е във ваша полза. Ще създадете допълнителен дискомфорт на и без това малкото ви време. Изберете момент, когато работохоликът е по-спокоен и проведете спокоен, но сериозен разговор. Или просто насрочете подходящо време за такъв. По време на разговора се старайте да сдържате емоциите си и да обиждате и обвинявате, а наблегнете на това какво точно ви притеснява и как се чувствате. Ако наистина го обичате – кажете го, не го крийте. Организирайте съвместни занимания и ги предложете конкретно: кога, какво, къде. Започнете деликатно и с по-малко и постепенно покажете колко ви е добре заедно.
А можете да опитате и някоя сутрин да направите изненада, може пък и да промени плановете си за деня…
Не е нито срамно, нито проява на слабост да се потрудиш за вниманието на човека, който обичаш!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *