Защо е важно да сме приятели с работата си?
office-1238730

Да бъдеш приятел с работата си ще ви помогне да бъдете в добро настроение, да ходите с удоволствие на работа. Това пък няма да ви кара да броите минутите до края на работния ден, нито ще се ядосвате за дребни неща. Ще си тръгвате с усмивка и удовлетворени. Освен на психическотот ви състояние въприемането на работата като приятел, ще повлияе и на физическото ви състояние. Намалявате опасността от високо кръвно налягане, сърдечносъдови оплаквания, както и проблеми с нервната система и главоболие.

Как да станем приятели с работата си?

1. Организация на работата. Добрата организация ще накара времето да ви стига, а с това ще изчезне и един от най-изнервящите фактори – липсата на време. Ключът е в правилното разпределяне на целите и задачите. Разделете задачите си на такива, които трябва да свършите задължително до края на деня и такива, които са по-дългосрочни. Оставете си време и за спешни и неотложни задачи, които могат да се появят през деня. Това са и задачите, които стресират най-много. Така си спестявате още един изнервящ фактор – време за спешни и неотложни задачи. Времетето за спешни/неотложни задачи, ако не се появят, можете да използвате за разговори с колеги (заздравява отношенията), сърфиране в интернет (действа разтоварващо) или дори компютърни игри (също помагат за разтоварване от напрежението).

2. Научете се да казвате „НЕ“, т.е. не бързайте да се съгласявате да направите всичко, което ви възлагат. По-добре е да си свършите работата качествено, отколкото да претупвате многото задачи. Естествено трябва да се аргументирате добре защо отказвате да свършете нещо.

3. Общувайте. Ако не общувате с колегите си или работите в офис в пълна тишина, е доказано, че психиката ви се натоварва. Психолозите са изчислили, че на всеки 1 час, човек има нужда от 5-10 минути откъсване, което после ще ви върне към задълженията отпочитанл и концентриран. От друга страна усмивката и непренудения тон създава здравословна работна атмосфера и сплотява служителите.

4. Не носете работа за вкъщи. За да не намразите задълженията си в работата, спазвайте правилото, че служебните задължения не излизат извън офиса и нямат място в дома ви. По-добре останете един час допълнително в офиса и довършете необходимото, отколкото да си носите със себе си. Да не споменаваме, че се лишавате и от полагащата ви почивка.

5. Ако задълженията ви нарастват, то си дайте време за адаптация. след това преразпределете новите и старите си задължения. Въведете си филтри, т.е. списък с неща, които могат да бъдат пропуснати при необходимост. така хем няма да се налага да правите компромиси с работата, но и няма да се лишавате от свободното си време за сметка на увеличените ангажименти. С помощта на филтрите ще систематизирате дейностите си и ще можете правилно да прецените от кои неща можете да спрете да правите и да не си губите времето за тях.

Искате да разгърнете потенциала си, да организирате времето си или да се развивате? Коучингът е точно за вас! -> виж тук

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *