Как да се чувстваме добре на работното си място!
drawing-pin2-1252945

Атмосферата в офиса създава ли ви повече стрес отколкото самите задължения? Имате потенциала да израстенете, но все не се случва? Овладейте офис дипломацията и уверено вървете напред. Запознайте се с видовете ситуации и начините за най-доброто действие в тях.
1. Ако заемате длъжност, която е близо до поста на шефа ви. Това е една от длъжностите, които дават изключителна власт и възможности. На нея началникът ви става пряк свидетел на качествата ви. Заемате ли такава длъжност, трябва да я пазите, защото със сигурност има много желаещи за нея. Затова всекидневно доказвайте качествата си. В случай, че се стремите към такава длъжност, не се опитвайте безразсъдно да отместите колегата си. Не забравяйте че, ако се почувства заплашен, той притежава властта да ви навреди сериозно. Можете да заемете този пост, само ако човекът на него не осъзнава значимостта и и не го защитава с професионални умения. В офис средите тази ситуация е известна като „стеснен терен“.

2. За „отдалечен терен“ се говори, когато се целите към длъжност, която е на много нива над вашата в момента или вашият противник се намира на тази позиция. На първо място трябва да внимавате да не предизвикате търкания с настоящия я заемащ. В противен случай ще изразходвате прекалено много енергия и усилия, което неминуемо ще доведе до стрес. По-добри варианти са да възприемете стратегия на преговори, за да можете постепенно да заемете ключово положение. След това се обградете с приятели на сегашната си позиция. Изпълнявайте задачите и отговорностите си и споделяйте идеите си с лидерите. В случай, че се сблъскате с тегногръди такива и виждате, че идеите ви биха били трудно приети, то изкачването по стълбицата ще е трудно, да не кажем почти невъзможно. Ако се озовете в такава позиция, помислете дали не е по-добре да си потърсите нова работа и след това да напуснете настоящата или да се опитате да си осигурите преместване в друг отдел.

3. В случай, че работната ви среда е от тесногръди лидери или от атмосфера, в която дори единичен неизпълнен проект, може да създаде пораженческо настроение, то най-важното за вашето оцеляване е да разберете, че справянето с проблемите не зависи само от вас и вашите усилия. Вариантите са общо взето два:
– ако искате да се задържите дълго време в такава неблагоприятна среда, то не люлейте люлката прекалено силно, т.е. колкото повече се стараете, толкова по-големи неприятности ще си създавате;
– или да си давате вид, че сте много ангажирани със задачите, но същевременно да не правите нищо, за което да ви търсят отговорност. Оцелеете ли дълго време така, може и ситуацията да се промени. Ако не, поне ще сте спечелили достатъчно време, за да си потърсите друга работа.
Да не предприемате нищо, не е добра опция.

4. Искате по-висока позиция, но теренът е вече зает и не само това, но всички длъжности се пазят толкова внимателно, че уреждането на някой „външен“ човек, на който се няма доверие, е почти невъзможно. Най-сигурното, за да стигнете до върха, е да не предприемате директно нападение. Ето какво можете да направите:
– ако заемате длъжност, която е близка до прекия ви началник, си поставете за цел да работите за шефа си и фирмата на 1000%. Така си осигурявате мястото на началника ви, когато го повишат или реши да напусне;
– не предприемайте заплашителни действия спрямо началника си, защото могат много бързо да ви елиминират. Изчакайте, подкрепяйте хората над вас, както и тези под вас. Най-добрата препоръка са техните похвали;
– ако сте по-настойчиви, освен всички тези усилия, ще ви се наложи да поработите и допълнително. Само така можете да блеснете като очевидния кандидат за повишение.
Повишението в такава „затворена“ среда изисква работа, работа, работа.
Ако вече заемате началнически пост в такъв терен, основната ви цел е да запазите позицията си и да си подсигурите мястото. Стратегията е: бъдете безупречни в изявите си и демонстрирайте силните си страни пред всички.

Искате да разгърнете потенциала си, да организирате времето си или да се развивате? Коучингът е точно за вас!

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *