За пушачите и непушачите на работното място
cigarette-lighter-4-1556563

От както пушенето беше забранено на публични места, все по-често се виждат групички пред сградите или балконите, излезли на т.нар. „фас почивка“. Дали това не е новия начин за опознаване между колегите?! И въпреки, че сме абсолютно против тютюнопушенето…не може да се отрече, че понякога се превръща в средство за комуникация.
Как се отразява на непушачите? Отървани от облаците цигарен дим, те често се оказват непоканени на тези почивки. И ако сами не решат да си дадат 5 минутна почивка, придружавайки пушещите, могат бързо да се окажат обект на „ласкателства“ и приказки зад гърба. И съвсем няма да е умишлено, но на работното място е характерно да се говори за отсъстващите.
Как се отразява на бившите пушачи? По-неустойчивите бивши пушачи могат отново да посегнат към цигарите, водени от желанието си за комуникация на работното място.
А какво правят пушачите? Те се организират, за да „откраднат“ тези 5 минути. Изпълняват ритуали по обличане, изчакване на някой друг, избиране на място. И точно тези нови стъпки създават едно ново общество на нови отношения и близост, които често могат се окажат ключови при разпределение на групите в колектива. В тези малки общества на пушачи, често се генерират нови идеи, споделят се работни проблеми в неформална обстановка. Почивката за по цигара се използва и за споделяне, за разчистване на мислите, а понякога води до запознанства, които могат да прераснат в нещо повече и по-приятно.

Не се прехласваме по цигарите, напротив, апелираме всички пушачи да се замислят за въздействието им върху целия организъм и да намерят друг начин за осъществяване на комуникация. Цигарата не намалява стреса, не концентрира вниманието ви и не ви прави по-продуктивен. Забързани в открадването на тези 5 минутки, може да не обърнете внимание на по-ползотворни и искрени приятелства.

А непушачите, бъдете толерантни към пороците на другите.

Към бившите пушачи: Можете да придружавате бившите си съратници и без да посягате към лошия навик. Ако не се чувствате все още достатъчно сигурни, ами „опознайте“ непушачите…

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *