Как можем да бъдем активни още един час
relax-in-ithaca-island-1462696

Често се чувстваме тревожни не защото има или се безпокоим за нещо конкретно, а защото сме уморени. Преодолявайки умората ще си помогнете да се предотврати това.
Провеждани са множество изследвания, че отпускането и почивката могат да бъдат терапевтично средство, което да отстрани всяко емоционално напрежение.
И така, за да бъдете по-активни и по-спокойни: почивайте по-често. Почивайте и се отпуснете преди да почувствате умората.
Ако се питате защо да почивам, ако не съм уморен? Защото умората се натрупва с голяма бързина и колкото по-голяма става, толкова повече възстановяване ви трябва и толкова по-малко ефективни и активни ставате.
Дори сърцето ни не работи през цялото времето, защото след всяко свиване има определен период на отдих. При честота от 70 удара в минута всъщност то работи 9 часа от 24. А отдихът му е 15 часа на ден. Знаете какво се случва ако честотата е над 100.
Известният Рокфелер не само е натрупал огромно богатство, но е доживял и до 97 години. Той имал навика всеки ден да поспива, заключен в кабинета си по 30 минути. За него са били достатъчни и е имал възможност.
Хенри Форд пък казва: „Аз никога не стоя, ако имам възможност да седна, и никога не седя ако мога да легна“
Е, да поспиш на работното си място едва ли ще се възприеме добре. Но организирането на кратки почивки между различни дейности или еднообразни такива, ще даде почивка на мозъка и/или тялото. 5-10 минутна почивка на всеки час също е добър вариант. Почивката съвсем не означава нищо неправене.
Ако работата ви е свързана с мислене, цифри, писане, то отделяйте регулярно 5-10 минути да се раздвижите, подредете работното си място, вкарайте документите в ред. Дайте почивка на мозъка си.
Ако работата ви е свързана с физически труд, то отделяйте регулярно 5-10 минути да си вземете „въздух“: почетете, поговорете с някой.
А имате ли възможност да подремнете, възползвайте се :)
30 минутен сън след работа е много по-ефективен, в дългосрочен план, от отпускане с алкохол например.
Почивайте преди да сте усетили умората и ще бъдете по-активни и по-ефективни поне още един час през деня!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *