Как да покажем най-доброто от себе си, на интервю за работа?
lady-1580621

След като сме подготвили идеалната автобиография и всички останали документи за кандидатстване, следващото важно нещо е първата ви среща с работодателя. За нея също е важно да сте се подготвили, за да направите най-доброто впечатление и да получите информацията, която ви касае.

1. Подготовката
Най-стандартните въпроси, които могат да ви попитат са:
– Защо кандидатствате за тази позиция?
– Какво ви привлече в нашата компания?
– Кои са силните и/или слабите ви страни?
– Кои са най-големите ви постижения?
– Разкажете повече за себе си….
Подгответе си стегнати отговори, за да изглеждате по-уверени и спокойни.

Поинтересувайте се за фирмата, в която кандидатствате. Има достатъчно възможни източници да го направите, а ще изглеждате със сигурност по-заинтересован кандидат. Възможно е да се изисква допълнително попълване на тестове или някакъв изпит, това е добре да го знаете предварително, за да не се окажете в позиция: „Сега ли? Ами аз не знаех, аз…“

Подгответе си въпроси, които вие искате да зададете на интервюиращия. От една страна ще покажете интерес към компанията, от друга ще разберете дали това е правилното място и позиция за вас.

2. Интервюто.
Знаете, че първото впечатление е най-важно и запомнящо се, затова бъдете професионалисти още от интервюто. Все пак можете да използвате умерено и чувството си за хумор. Дайте знак, че можете да се впишете във всякакви екипи, но не се страхувате да работите и самостоятелно. Облечете се спрямо длъжността и позицията, за която кандидатствате. На самото интервю говорете за опита и уменията си, които са съпоставими с това, което фирмата търси и избягвайте да казвате какво искате, преди да са ви попитали. Обяснете първо какво можете и тогава какво искате. Запазете прекалено личната информация за себе си и не изпадайте в подробности за неща, които не се отнасят за бъдещата ви работа. Акцентирайте на постиженията си и с какво бихте могли да допринесете за развитието на компанията. Не се подценявайте, но и не прекалявайте със самоувереността си. Изглеждайте мотивирани и амбициозни. Слушайте внимателно, за да получите информацията, която дори не се казва. И не прекъсвайте, разбира се.
Подгответе се и за пиперливия въпрос със заплащането. Проучете предварително заплатите в дадената област и позиции. Ако ви е трудно да кажете точна цифра, то говорете за граници. Ако сте в началото на кариерата си бъдете реалисти за това, което бихте могли да поискате и получите. По-добре е да покажете желание за обучение и добиване на опит. Подгответе се и на какви компромисни варианти сте готови, както и как бихте реагирали, ако не ви предложат приемливо заплащане.

3. Ами сега?!
Чакането след интервю не е от най-спокойното и приятно време. Без притеснения можете да потърсите обратна връзка след дадения период. Запазете добрия тон дори да ви откажат информация или не ви одобрят. Може би това не е била подходящата работа за вас, поемате дълбоко въздух и продължавате нататък.

В случай, че имате нужда от подкрепа по пътя на професионалното си развитие, пишете ми: coaching@yoursofia.com
Мога да бъда до вас през фазата на подготовка, интервюто и чакането!
Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *