Как да пазим домашните си любимци?
almendra-1373511

Както всички деца и домашните ни любимци, докато са малки, са любопитни, игриви, но и непохватни. Могат да се натъкнат на множество опасности в дома ни. Но веднъж взели решение да се грижим за тези малки пухкави топки, е нужно да ги предпазваме поне докато пораснат.
И така, кои са най-честите опасности:
Поглъщане на опасни предмети
– кучетата обичат да дъвчат дребни предмети, части от играчки. Затова внимавайте да няма разпилени дребни неща, които да заинтригуват малкото пале.
– котките е възможно да погълнат конци, ластици, клечки за уши дори. Не малко са случаите и на погълнати игли за шиене. Когато решите да шиете дръжте котето далеч от карфици или игли, особено ако са забодени в макари с конци.
Осигурете подходящи играчки за малките кучета и котки, като ги сменяте редовно, когато започнат да се късат.
Отравяния
– кучетата обичат да схрускват неприбрани хапчета;
– котките ближат незатворени течни химикали;
– зайците, хамстерите, морските свинчета, които свободно се разхождат в дома, могат да станат жертва на погълната отрова за насекоми.
Всички домашни любимци могат да станата жертва на погълната отрова за гризачи или насекоми. Някои домашни растения също са опасност за тях. Пример за това е цветето дифенбахия, което пречиства дома, но е отровно както за домашни любимци, така и за малки деца.
Животните са част от нашите семейства и както крием лекарствата и почистващите препарати на недостъпни места за децата, е необходимо да го правим и за тях. Прегледайте растенията си и разположете отровните така, че любопитните и палави малки кучета и котки да нямат достъп до тях. В случай, че се изкушат да ги опитат.
И все пак котката се оказва много по-палава. Специално за нея:
– пазете я от падания през прозореца или балкона. Те обичат да се движат по ръба, но понякога губят равновесие. И въпреки рефлекса да падат на лапите си, падането от голяма височина, няма да ги спаси. Край на незатворените прозорци, проверка дали не е останала на балкона, заграждения/мрежи и всичко, което може да я предпази от падане. Това са начините да я предпазим. Има случаи и на падания на кучета от балкона, но са по-редки и най-често от любов към стопанина си, който виждат долу.
– пазете я от топлите котлони, които могат да причинят изгаряне на възглавничките на лапите;
– научете скривалищата. Котките обичат да се крият, но това често може да е и барабана на пералнята, шкафове, чекмеджета. Проверявайте ги преди да затворите;
– тоалетната чиния. Дръжте я затворена, защото котетата ги привлича водата и могат да паднат вътре.
Опасностите в дома не са малко и тук са описани само част от тях. Грижата за домашен любимец изисква отговорност, отношение и много любов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *