Как да отглеждаме панкрациум
PancratiumIllyricum

Панкрациумът или пясъчната лилия е разпространена най-вече на Антилските острови, а у нас в диво състояние може да се открие по Южното ни Черноморие. Култивирятният панкрациум може да се отглежда вкъщи.
Това е вечнозелено луковично растение с елипсовидни, широки и меки листа, напомнящи тези на амарилиса. Цветовете са между 9 и 15 на брой и са бели с фуниевидна форма. Разположени са на върха на високо стъбло и се появяват през есента, като цъфтежът им продължава около седмица. Имат приятен аромат, който е много близък до ванилията.
Разположете панкрациума на светъл прозорец, като се предпазва от директна слънчева светлина. Температурата не трябва да пада под 13 градуса, а максималната 25 градуса. През лятото цветето е в период на покой. През топлите месеци не трябва да се преполива, защото ако не му предостави необходимия покой, няма да може да разцъфти. През зимата е добре да се подхранва с минерални торове.
Цветето се пресажда на 3-4 години в нова саксия. Тогава могат да се отделят дъщерни луковици, които да се използват за размножаването му. Предпочитаната пръст е смес от глинеста градинска пръст, хумусна листовка и торфена пръст, примесена с пясък. След пресаждането, известно време, трябва да се внимава с поливането, защото младите луковици и по-късно и самите растения могат да загният.

No comments yet Categories: Цветя Етикети:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *