Да подобрим паметта си чрез няколко всекидневни трика
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Начинът ни на живот се отразява не само на добрата ни физическа форма, но и на мозъка, паметта и концентрацията.
Със следващите 7 съвсем обикновени навика, можем да следваме максимата: Здраво тяло – здрава памет!

1. Спете достатъчно – всички са наясно, че сънят помага на организма да се възстанови, а мозъкът се възползва от това време, за да съхрани получената през деня информация. Продължителното време без достатъчно съм, намалява менталните капацитети. Същото се отнася и за 8 часов сън на включен телевизор или други шумове.

2. Поддържайте тялото си – знаете ли, че наднорменото тегло освен диабет, болести на сърдечносъдовата система и др. заболявания, предизвикват и смущения в паметта. Съпътващите заболявания на повечето килограми допълнително намаляват достъпа на кислород до мозъка.

3. Следете да имате здрави очи и добър слух – те оказват непрекъснато влияние върху работата на мозъка и е от значение да проверявате редовно как функционират.

4. Намалете напрежението и стреса – намерете начин за балансиране, когато сте напрегнати. Стресът е част от съвремения живот, но когато дълго време е част от нас, води до поддържане на високо ниво на производство на хормоните кортизол и адреналин. Това освен че отслабва имунната система, но и провокира увреждане на структурата на мозъка.

5. Движете се/спортувайте – Упражненията стимулират циркулацията на кръвта, което води до повече приток на въздух към мозъка. Затова сменете гледната си точка за „мъчението“ 3 пъти седмично. Мислете като за храна за вашия мозък. А ходенето пеша мможе дори да използвате и като време за размисъл, в което да ви хрумне блестяща идея или да намерите подходящото решение.

6. Пийте течности – менталният капацитет се намалява от недостатъчната консумация на вода. От всякъде изкача този съвет, но спазвате ли го? 30 мл на кг телесно тегло е необходимата доза за здрав човек.

7. Забравете за наркотичните вещества – трева, екстази и др. такива. Това се знае, но да напомня, че приема им причинява тежки поражения на мозъка, предизвикват смущения в паметта и липса на концентрация.

паметмозък Памет и кръвооросяване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *