Да сме подготвени за остаряващата котка
old-cat-1252810

1. Хранене
Стареенето и при котките води до намаляване на притока на хранителни вещества към мускулите и животното няма вече толкова сили. Необходимо е да се дава лесно смилаема храна с добавки на витамини и антиоксиданти.
Следващ проблем би могъл да бъде запекът, затова се погрижете писаната да се движи и да пие обилни количества вода. Влажната, балансираната и богата на фибри храна ще стимулира храносмилането и. Посетете ветеринар, ако все пак запек се появи.
Едно от най-разпространеното заболяване при остаряващите котки е бъбречната недостатъчност. Давайте храни с ниско съдържание на фосфор (консултирайте се с ветеринар!), за да удължите живота и.

2. Слух и зрение
С увеличаване на възрастта, всяка котка развива склероза на лещите на очите. Ако при младите животни лещите са еластични и просрачни, то с времето стават по-твърди, замъглени и синьосиви. Това е естествена промяна след 9-тата година. Котката трудно вижда пред себе си, но пък спокойно забелязва движенията на по-голямо разстояние.
Остаряването се отразява и на слуха на животното. В началото може да ви направи впечатление, че чува различно с двете уши, но след това настъпва пълна загуба на слуха.

3. Зъби и венци
Най-честият проблем след 10-тата година е инфекция на венците и лош дъх. Попитайте ветеринаря си дали можете да и давате пилешки шийки или крилца за гризане. Не забравяйте да миете зъбите и венците и, за да подобрите устната и хигиена. Може да пръскате и сребърна вода, която е естествен антибиотик.


4. Хигиена на козината

Става им все по-трудно и все по-малко имат желание да почистват козината си. Налага се да им помагате с мека четка за отстраняване на сплъстяванията, гумена масажна ръкавица за кръвообращението и мека влажна кърпа за завършек. Къпането е един път месечно.

5. Тоалетната
Възможно е да я избягват. Постарайте се да е на лесно място, да са винаги чисти и с настилката, която са свикнали.

6. Поведението
Спят повече и по-трудно се ориентират след сън. Нямат желание за игра.

7. Прегледи
След навършване на 10 година възраст е необходимо да се правят ежегодни профилактични прегледи при ветеринар. Така ще се открият възможно най-рано свързаните с възрастта заболявания.

А вие как се грижите за остаряващите писани? Споделете или ни пишете на yoursofia@yoursofia.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *