Подходящите думи в подходящия момент
team-meeting-1458975

Доверието, към което се стремим, често не се поражда, заради невъзможността ни да използваме подходящите думи в подходящия момент. Използването на определени думи и/или фрази може както да привлече хората към вас, така и да ги отдалечи без да има явна причина да го направят. Точно затова съм се опитала да събера няколко правила, които биха ни били от помощ, за да разговаряме с другите на един език. Могат да бъдат използвани както в личните отношения, така и в професионален аспект. Редовното им използване ще помогне по-бързо да ви гласуват доверие и със сигурност ще облекчи ежедневието ви.
1. Използването на прости думи. Това не означава да се ограничавате до едносрични думи, а до такива, които биха били в речника на събеседника ви. Тогава ще бъдете разбрани и по-бързо приети и ще създадете атмосфера на доверие. Нуждата от преводач, за да ви разберат, единствено би създала впечатление на ерудиран човек, но в голяма част от ситуациите, се нуждаете само да стигнете до сърцето и съзнанието на хората. Така, че изразявайте се просто и използвайте подходящи, според случая думи.
2. Внимавайте с жаргона и чуждиците. В жаргона няма нищо лошо и доста често един жаргонен израз може да има по-голямо въздействие при изразяване. Клопката е, че остарява, заменя се с нови думи и изрази и може да бъде разбран двусмислено. Така, че преди да го използвате, си опреснете знанията и проверете дали „в крак с времето“. Употребата на чуждици е добре да е умерена и то само, ако сте сигурни в значението им, да са във ваша полза и да сте сигурни, че и хората срещу вас ще ги разберат. Забравете за псувните.
3. Казвайте неща, които наистина мислите да направите. Иначе ще се превърнете от хората, които само си говорят. Искате ли да ви имат доверие, говорете неща, които наистина мислите или ще направите. Избягвайте двусмислените думи или т.нар. „вратички“ : „може би“, „ще видим“, „някой път“, „ще се опитам“ и т.н. Научете се да казвате „НЕ“ и ще ви имат повече доверие.
4. Бъдете верни на вижданията си без да накърнявате събеседниците си. Приемете, че съществува и друго мнение и избягвайте използването на думи, които да предизвикват у другите чувството за самозащита. Обикновено се случва при теми свързани с религия, политика, расови или етнически произход, семейство, финансови проблеми. Подбирайте думи, които не са в разрез с ценностната им система или усещате, че бихте могли да ги раздразнете.
5. Използвайте думи, които ще ви предвижат напред, а не ви задържат в общуването. Първите са думи, които хората срещу вас искат да чуят и ги предразполагат да ви отговорят. Това са: ти, твоите, вие, вашите, съжалявам, благодаря, извинете, моля. Това са думи-магнити, които още при чуването им, хората стават по-внимателни и по-отзивчиви. Думите, които чувайки ги, хората са склонни да се отдръпнат от вас са т.нар. задържащи думи. Това са: аз, мен, моя, може би, по-късно. Те показват, че общуването ви е спрямо вашите правила без да се съобразявате с техните.
Спазването на всички тези правила не означават, че е нужно да капитулирате пред изискванията на другите или да се откажете от убежденията си. Означава, че чрез думите си поглеждате през техните очи и се поставяте на тяхно място – какво ценят или харесват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *