Бърз начин за жадувано спокойствие
the-blue-window-02-1459984

Да се опитваме да предвидим какво точно ще се случи е най-бързият начин да прогоним спокойствието от ума си. Разиграваме сценарии, по-често негативни, отколкото позитивни. Очакваме да се случи по-лошият вариант, не спим, тревожим се. А след това си отдъхваме, когато не се осъществи. Добре, но тези неприятни емоции къде отиват? Те остават някъде из съзнанието ни и ни създават навика да драматизираме, дори когато когато няма смисъл от това. Продължавам да твърдя, че по-голяма част от неспокойството е създадено и се подклажда от въображението ни. И дори математически можете да го изчислите:
1. Помислете си за нещото, което не ви дава мира.
2. Кога за последно сте били в тази ситуация и се е случило това, от което се притеснявате?
3. Колко пъти сте били в тази ситуация и се е случило това, което не искате да се случи?
4. Изчислете вероятността това да се случи сега.
Например: 10 пъти сте били в подобно положение и само 1 път се е случило това, което си мислите, че може да се случи. Следователно вероятността е 1:10, т.е. вие се безпокоите за нещо, с вероятност да се случи 1 на 10. Как ви звучи това? На мен ми изглежда като да е напразно хвърлени усилия, за нещо което има минимален шанс да се случи.

В случаите, в които преди не сте изпадали в подобно положение или нямате достатъчен опит, то можете:
– помислете колко често по принцип се случва това, което ви безпокои, че ще се случи;
– проучете чужд опит и се поучете от него, използвайте го.

А за да надвиете отрицателните си мисли, изучавайте фактите, съберете информация, задайте си въпроса: „Какви са възможностите по закона на вероятностите това, за което си мисля, някога да се случи?“ И ако изчислението е във ваша полза продължете с въпроса: „Така, че защо да се тревожа?“ Тогава вече можете спокойно да приемете следващата фраза. Тя ще ви помогне да живеете по-спокойно и щастливо:

„По закона за вероятностите това няма да се случи.“

Да си създадете навика да мислите по този начин, изисква постоянство. Не се отказвайте дори да не се получи първите два пъти.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *