За парите и щастието…
suitcase-full-of-money-1239895

Какво са за вас парите?
Чувала съм, че щастието не е в парите. Чувала съм и, че щастието не е в парите, а в тяхното количество…
Любопитно е, че едни хора са доволни от живота си макар и да нямат не големи доходи, а други си мислят, че имат много пропуснати възможности, заради липсата на много средства? Къде е истината? Къде между парите се намира щастието?
Понякога живеем в парадокс: дълго време на нископлатена работа, която дори не ни харесва, понякога се оплакваме, понякога не. А какво правим, за да променим положението? Нищо. Свикваме със ситуацията, дори намираме основания да си повярваме колко е важно това, което правим. Не полагаме усилия, за да се подобрим материално, дори го изтъкваме как се справяме въпреки това и мечтаем. Мечтаем да имаме повече пари, за да бъдем щастливи.
Но знаете ли кога парите са от значение, за да се изпита повече щастие? Когато човек е бил в крайна мизерия и започва да печели толкова, че да си позволи най-необходимото и някои дребни удоволствия. Тогава се оказва, че парите са от значение за изпитването на повече щастие.
Факт е, че увеличението на заплатата не води до увеличена ефективност и подобряване на резултатите. А нивото на удовлетворение е за кратко.
Факт е, че дори спечелилите от лотария могат да изпаднат в депресия и да не изпитват щастие.
Факт е, че да заживееш с богата половинка може и да не направи живота ти по-щастлив и скуката да се превърне в част от ежедневието ти ( всички знаят до какво води скуката).
Защо? Защото парите сами по себе си няма да направят живота ти по-пълноценен, ако не знаеш ти сам как да го направиш.
Успелите финансово хора се чувстват комфортно с парите си, когато са осъществили идеите си, постигнали са целите си и са се занимавали с нещо, което им харесва.

Кои са най-честите емоции свързани с парите, които могат да се отразят и на ценностната ни система?
– символ на безопасност и увереност за бъдещето;
– символ на контрол и власт;
– аналог на любовта и внимание;
– повишаване на собствената самооценка.

И как могат да ни повлияят?
– страхът от бъдещето да провокира лишаване от почти всичко, за да се пестят пари;
– увереността, че всичко може да се реши с пари, което намалява доверието в околните;
– да се превърнат в критерий дори в отношенията с най-близките ни.

Парите са нещо, което трябва да ни носи радост, да удовлетворява емоционалните и физическите ни потребности. Не е добре, когато са превърнати в цел, единствено за да изпитаме измамното им усещане за щастие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *