Помагат ли мислите и ритуалите да бъдем по-самоуверени?
(c)ARJUN KARTHA

Повечето хора казват, че не са суеверни, но в съзнанието на почти всички ни има пълен арсенал от „магически“ мисли и/или ритуали, с които се опитваме да се справим с трудностите. И точно тези методи ни карат да чувстваме, че контролираме нещата. За миг си мислим, че сме феята от приказката, което с една пръчка можем да променим нещата.

Как се зараждат тези магически мисли и за кои са по-характерни?
Те са продължение на вълшебните приказки от детството ни, в които добрата или лошата сила на магьосника се прилага само с едно махване на жезъла. Същевременно с това се свързва и с дълбокото убеждение, че можем да повлияем на съдбата си в положителна посока чрез силното си желание за благоприятно развитие на обстоятелствата.
Според практиката на психолозите, ирационалното мислене е по-характерно за жените въпреки, че няма научно доказани факти в тази посока.

Имате ли талисмани/вещи/дрехи, които да ви носят късмет? Колко пъти ви се е случвало специално да се върнете, за да ги вземете? Всъщност те играят ролята на вашия магически предмет, придавате му свойства, които обикновено са щастливо стечение на обстоятелствата. В краткосрочен план ви носят успокоение и увереност, но в дългосрочен е възможно да се стигне до спад на самочувствието и неувереност.

Случвало ли ви се е да си кажете: „Днес ще е хубав ден, защото пуснаха тази песен, хванах автобуса и т.н.“, както и обратното? По този начин се опитвате да придадете магическа роля на случайни обстоятелства, които ще повлияят на настроението през деня ви, а и на начина, по който възприемате ситуациите и вземате решения. Временно ще ви успокои, че нищо не е във вашите ръце (особено в негативните ситуации), но едва ли любимата ви песен е повлияла на шефа да ви вдигне заплатата. Как ви звучи всичко това сега?

Има още много такива примери, но всеки ще намери своите и може сам да прецени доколко му помагат или пречат.

Кога тези магически мисли или ритуали се превръщат в патологични?
В случаите, когато те се настанят трайно в нашето ежедневие и започнат да ни пречат. Това са ситуации, в които е трудно да се направи нещо, ако не си кажем или направим ритуала, ако в определени моменти минаваме по определен маршрут, а не е най-удобния. В моментите, когато повтаряйки безброй пъти нещо, се опитваме да предотвратим определено зло. Когато превръщат живота ни в ад.

 

 

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *