Не лъжете за тези неща, за да запазите връзката си!
love-shade-1537320

Наглед безобидни лъжи, дори си мислим, че са благородни, но всъщност могат да погубят хармонята в една връзка.

1. „Пих само чаша вино/бира …“ – послъгвате за изпития алкохол, за да не ви се скара половинката. Възможно е под въздействието на алкохола да се превръщате в друг човек и забележките към вас да не са съвсем неоснователни. Това е лесно разкриваема лъжа и вместо да разрушавате доверието помежду си, е по-добре да поговорите за ценностите и желанията си.

2. „Внимавам какво ям…“ – да излъжеш половинката си, който държи да се храните пълноценно и разумно, е смешно. Всеки може да се поддаде на изкушенията, затова заедно се посмейте над дребните си слабости.

3. „Не бях с …., а с ….“ – възможно е половинката ви да не харесва някой от вашите приятели/приятелки или да имат някакъв конфликт. Притеснявате да споделите, че сте били заедно и послъгвате, когато се виждате. Не е приятно да защитавате избора си на приятели, но пък лъжата само ще влоши нещата. По-добре е да обясните спокойно защо и колко държите на това приятелство.

4. „Не, това изобщо не ме притеснява…“ – а всъщност не е съвсем така. Това е характерно за младите двойки, които са готови да омаловажават проблеми и да се държат все едно нищо не е станало. Но ако това поведение продължава с години, води до опасно натрупване на неудовлетвореност, която в един момент може да изригне. Така, че бъдете искрени и споделете за притесненията си.

5. „Никога не говоря за лични неща с приятелите/приятелките си“ – всъщност обаче някои обичат да разказват пикантни подробности от интимния си живот с близкото си обкръжение. Ако изпитвате нужда да се оплаквате от половинката си, то имате сериозен проблем и разговори на чаша кафе или бира няма да ви помогнат. Намерете начин да поговорите с половинката си и да ги разрешите.

6. „Никога не съм се виждал(а) с него/нея извън службата“ – често споделяме с половинките си за приятелски отношения с хора от противоположния пол, мислейки че няма да бъдем хванати никога или че няма нужда да се рискува пробуждането на ревност. Но ако изжете, че не сте се виждали като приятели, то в момента, в който половинката ви научи за тези отношения, вече ще е трудно да го убедите, че е невинно. По-добре споделете истината и ако това го/я приитеснява, разберете причината за ревността. Истината е, че когато партньорите се чувстват сигурни във връзката си, те са по-склонни да приемат по-леко приятелството с хора от противоположния пол.

7. „Това не е скъпо, беше на промоция“ – еднакво валидно и за двата пола. Ако жената послъгва за цената на новата си блуза, то мъжът също е склонен за мъжките „играчки“. Най-често послъгват хората, които са израстнали в модел на семейство, в който само единият от партньорите контролира семейните пари. Най-добре е заедно да се разберете за семейния бюджет, заедно да обсъждате по-скъпите придобивки и да си даде свобода за по-евтините. Но ако ви попитат за цената на нещо конкретно – не лъжете, не сте дете все пак, а патньорът ви не е едноличен собственик на целия ви бюджет.

8. „Бях много зает(а) и затова не свърших задачата, но не съм забравил(а).“ – срам ви е, че не свършихте плануваното? Послъгването за такива дребни неща, издава несигурност, която изпивате във връзката си. Послъгването е и начин да избягате от вината и притеснението. Характерно е, когато живеете с неуважителни или снизходителни половинки. Усетите ли се, че стигате до лъжи без да имате някакъв смислен мотив, то значи е време да поговорите с него/нея за това как се чувствате. Пък и за решаване на някакъв проблем, са усилия и от двамата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *