Лесни правила за оцеляване в женски колектив!
office-1463743

Винаги ми е било интересно защо в колективи с преобладаващи служители от женски пол има повече конфликти или интриги по нечий адрес. Отговор на този въпрос нямам, защото ми се струва по-важен друг: Как да преодолеем всички тези недоразумения, ако възникнат?
И така първо да си кажем, че идеален колектив няма. Независимо дали е женски, мъжки или смесен. Неприятности ще възникват винаги. Конкуренцията е навсякъде и колкото и да се уважава чуждото мнение, поведение или характер, идеята, че можем да се справим по-добре ни кара да се стремим да доказваме, че можем повече от другия. И така се появяват „ударите под кръста“, които могат неприятно да ни изненадат. А може и ролите да са разменени. И все пак всеки колектив си има някои особености:
мъжки: и в тези колективи интригите и клюкарстването не е чуждо, но конкурентното поведение е по-скоро подчинено на активност и директна демонстрация;
смесен: на пръв поглед изглежда здравословна, но пък съществува борбата между половете, която може да доведе до проблеми, базирани на „двойния стандарт“;
женски: мъжка конкуренция, но с женски средства – вербални и завоалирани.
Излиза, че всеки колектив си има своите недостатъци. Тук ще се спра по-специално на оцеляването в женския колектив. Както във всеки колектив и в него основна причина за конфликтите е конкуренцията. В женския колектив освен типично професионалната се наблюдава и една друга – към женствеността. Появява се едно по-специално отношение към дамите с по-атрактивна, по-сексапилна и привлекателна външност. Затова, за да се избегнат подобни ненужни проблеми е добре дамите да се придържат към по-сдържан и обран външен вид и да не демонстрират прекалено сексуалността си.
Друга проблемна ситуация, която преобладава в женския колектив са клюките и интригите. Мъжете също обичат да клюкарстват, но при жените те могат да доведат до разделение на екипа и създаване на групички, които могат съвсем открито да „воюват“ помежду си. Това от една страна може да засили съпричастността и усещането за принадлежност, на други им помага да се справят с напрежението и стреса, но като цяло воюващите групи в един общ екип не е най-добрия вариант за продуктивност. Няма как да се спрат клюките и интригите, но може да се промени отношението към тях. Не попадайте в капана им, а създайте една невидима стена около себе си и се опитвайте да не се впечатлявате от чуждите приказки. Ако сте попаднали в центъра на обсъждането, то сега е времето да поласкаете самочувствието си. Явно се чувстват застрашени по някакъв начин от вас. Затова не се впускате в оправдания, отричания или обяснения, защото изглежда като признаване. По-подходящо би било да се дистанцирате, което ще доведе до по-бързото забравяне или префокусиране на клюките.
Ако искате да не попадате в никакви групи, спазвайте „златната среда“. Поддържайте свои собствени отношения с всеки от колектива без непременно да прекрачвате границата на приятелството. Бъдете добронамерени, без да навлизате прекалено в личното пространство на колегите си. Не е рядко хората да не правят разграничение между уважение, колегиалност и приятелство, а работното място все пак е място за предимно професионални отношения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *