Влияе ли ви критиката?
cinema-hall-1230727

През далечната 1929 г един баща казал: „…но помнете, че никой никога не бие мъртво куче“. Било по повод критиките към неговия син, който макар и млад, постигал успехи като човек с дълъг опит.
Критикували го за младостта, за липсата на опит и за много други неща, а малцина забелязвали усилията и амбицията да постигне всичко.
И си мисля, какво е критиката, какви са отличителните белези на критика.
Първо да обърна внимание, че става въпрос за онази незаслужена критика, когато:
– сте постигнали успех;
– сте направили възможно най-доброто;
– сте взели подходящото решение;
– сте генерирали страхотна идея;
– сте достатъчно образовани;
– сте предприели точните действия за точния резултат;
– и т.н.
Дайте си сметка дали ви критикуват незаслужено или критиката би могла да се разглежда като градивна, от която можете да научите нещо и да продължите да се развивате.
И така: какво е несправедливата критика и какво стои зад нея?
Критиката придава едно особено чувство на собствена значимост у критикуващия. Това е грубият начин да ви покажат, че сте постигнали повече и заслужавате внимание. За съжаление има много хора, които изпитват удовлетворение, когато се опитват да оскърбяват и обиждат по-образованите, по-успешните или по-преуспелите от тях.
Така, че ако смятате критиката за неоснователна, приемете я като един вид комплимент и признание, че се развивате и сте една ( а може би много повече) крачки пред критикуващите. Не хабете енергия да се защитавате, оправдавате, доказвате или безпокоите. Фокусирайте се към стъпките, които ще ви водят към още по-големия успех.
Същото се отнася и за критикуващите. Концентрирането в собственото им развитие, ще им донесе повече удовлетворение, отколкото търсенето на нечии грешки, само защото ще се почувстват достатъчно значими.

А аз продължавам да мисля и вярвам, че човешката природа се усъвършенства!

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *