Как да разчетем жестовете на събеседника, за да усетим настроението му?
body-language-7-1240747

Заглеждате ли се в жестовете и езика на тялото на човека срещу вас? Всъщност от тях можете да разберете много повече от думите, които изрича. Неволните движения в 90% от случаите имат тясна връзка между тялото и мисълта ни. Наблюдавайте човека срещу себе си и от неволните му жестове можте да разберете много за него и неговия нрав.
И така, следващият път, когато имате важен или не чак толкова важен разговор следете ако:

1. Ако краката на събеседника са скрити зад крачетата на стола – това е начин да „хвърли котва“, т.е. се опитва да прикрие какъв е и да си придаде повече самоувереност.
Съвет за вас: Много по-добър вариант е да седнете с прилепнали към пода стъпала. С тази стойка ще демонстрирате сигурност, че сте здраво стъпили на земята.

2. Ако събеседникът ви стои с наведено чело – тази позиция се асоциира с бика, който се готви да се отбранява от удари или пък да нанася такива. Освен това прикриването на очите е израз на прикритост и неувереност.
Какво да направите?: За да не изпадате в конфликтна ситуация, по-добър вариант е да вдигнете гордо глава, подобно на тореадор. Обърнете и тялото си леко наляво. Независимо дали сте седнали или изправени, можете да заемето това положение.

3. Ако събеседникът ви показва пръстите си, докато изрежда нещо или представя аргументите си – този жест е много характерен за педагозите и показва сигурност. Хората обикновено го използват, за да покажат авторитет, който им липсва.
Какво да направите?: Ако се изкушите да изреждате на пръстите си, за по-голям авторитет, по-добър вариант е мислено да го правите и да оставите пръстите си свободни.

4. Ако събеседникът ви си поставя показалеца под устата – характерна поза за скептиците. По този начин се опитват да се предпазят от собствената си наивност. Говори за вътрешен страх да не позволи на опонента си да го опознае.
Какво да направите?: Ако забелязвате, че и вие често правите този жест, то по-добър вариант е да облегнете брадичката върху цялата си ръка, което показва повече самоувереност и позитивизъм.

5. Ако събеседникът ви си кръстосва ръцете под гърдите – това е знак, че не иска да се поддава на вашето въздействие и поставя защита, за да не навлезете в менталната му зона. Държи ви на разстояние. В същото време този жест се възприема освен като дистанциране, но и като арогантност.
Какво да направите?: Ако ви се прииска да кръстосате ръце, докато говорите с някой, по-добре е да пъхнете дясната ръка в джоба си и така ще изразите неутралност. Този жест показва незаинтересованост, но не и враждебност.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *