Какво знаете за химията на привързването?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

За съжаление според статистиката 1/3 от всички връзки се разпадат в първите 4 години. Явно преминаването от фазата на привличане към етапа на привързване е труден за преодоляване за повечето двойки. За всичко е виновна химията в нашия организъм.
В началото на връзката, когато и двамата са влюбени, се повишават нивата на тестостерон и у двамата партньори. С течение на времето нивата се нормализират, което означава, че първоначалната любовна тръпка е нетрайна. Успокояването на сексуалните хормони за едни двойки означава край, но за други връзката преминава в един следващ етап – фазата на привързването.
През фазата на привързването, любовният коктейл от химически вещества стихва, но се засилват други, които действат заздравяващо на връзката и дават чувство на задоволство и спокойствие. Това са химическите вещества на щастието – ендорфин и окситоцин.
Ендорфините увеличават удоволствието и влияят на настроението. Произвеждат се, когато се смеем, а високите нива ни правят общителни, спокойни и приятелски настроени. Като естествени болкоуспокояващи ни помагат да преодолеем социалната изолация, раздялата или самотата. При една продължителна връзка, мозъкът ги произвежда и ако направим сравнение с един състезател в маратон, благодарение на тях, не спира да бяга въпреки умората, която изпитва.
Окситоцинът стимулира сексуалното желание и се отделя по време и след секс. Свързва се и с контракциите по време на раждане, както и стимулира кърмата на майките. Освобождава се и когато сме под напрежение.

Как да повишим нивата на ендорфин и окситоцин, за да запазим връзката си?
прегръдката: помага за повишаване на хормоналните нива. Масажът също е добър вариант.
спорт: физическата активност увеличават производството на повече ендорфини, които повишават самочувствието и желанието за секс.
сближаване: освен партньорът и децата, приятелството и подкрепата извън брачните взаимоотношения, също повишават нивата на ендорфините и окситоцина.
любов: по време на оргазъм се повишава нивото на окситоцина, а удоволствието по време на правенето на любов освен, че подобрява отношенията между партньорите, но и е полезно за здравето. Според изследванията двойките, които правят секс поне 3 пъти седмично, изглеждат с около 10 години по млади, от тези, които не го правят толкова често.

либидолюбовПродукти за истинско удоволствие вижте тук …

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *