За мислите, възприятието и нашия живот
winners-trophy-1317181

Какво е отношението ви към живота? И мислите ли, че то е определящ фактор за това какво се случва около вас?
Емерсън е казал: „Човек е това, което мисли през деня“, т.е. излиза, че мислите ни определят нашата личност.
Замислям се за познати и приятели, които определям като „положителни хора“ и като „отрицателни хора“ и как точно съм ги разделила по този начин. Да, за мен определящо беше начинът, по който възприемат събитията в живота си и самия живот, а не като характер (добри или лоши). И като че ли наистина първите имат по-безпроблемен живот, а е възможно това да е заради начина на осмисляне, възприемане и предаване на събитията. При всички положения първата група по-често се усмихва и дори е по-често търсена за компания. Впечатленията ми са от хора, които познавам добре и не са в категорията, които се опитват да изглеждат положителни, а под повърхността да са в другата.
Това настройка ли е, част от характера или какво? И възможно ли е, ако направим избора да бъдем с позитивна настройка, да разрешим повечето си проблеми?!
Според Марк Аврелий: „НАШИЯТ ЖИВОТ Е ТОВА, КОЕТО НИЕ МИСЛИМ ЗА НЕГО“ .
Да проверим дали е така:
– когато мислим за страх, ние се страхуваме;
– когато мислим за тъжни неща, ние сме тъжни;
– когато мислим за приятни неща, ние сме весели и усмихнати.
От тук следва, че:
– когато мислим за нещастия, може да бъдем нещастни;
– когато мислим за самотата, може да бъдем самотни;
– когато мислим за болести, може да бъдем болни;
– когато мислим за ЩАСТИЕ, може да бъдем ЩАСТЛИВИ.
Последното особено ми харесва…
Звучи обаче прекалено лесно, а животът не е толкова лесен. И живота не винаги сме заобиколени от приятни емоции, събития и хора. Но мисля, че въпреки това е добре като цяло да изработим у себе си положително отношение към обкръжаващия ни свят, вместо отрицателно такова. Как би могло? Бихме могли да поемем грижата и отговорността за своето щастие. И вместо да се безпокоим за нещо, да се погрижим да не се случва или спокойно да предприемем мерки за разрешаването му. Все пак във всеки от нас е заключен великан, който може да разчисти пътя към щастието. А самосъжалението и безпокойството са като движение в омагьосан кръг, водещ до изтощение и никакви резултати.
Замисляли ли сте се дали всъщност всичко, което постига човек, не е точно пряк резултат от мислите му? Можем да постигнем успех или победим, ако мислим за успех и победа и „работим“ за тях. А можем да бъдем нещастни и неудовлетворени, ако се мислим за такива и „работим“ за тях.
Всичко, от което се нуждаем, е да имаме власт над самите себе си, над своя разум и мисли. Да имаме власт над своите страхове и своята душа. Да управляваме действията си и реакциите си, защото наистина „всяко зло, може да се окаже за добро“ и да ни вдъхнови да поемем по път на промяна. Така от страх и отчаяние да преминем към борба.
Защото щастието не се получа, то се търси и изисква непрекъснати действия и борба дори!
Можете да започнете днес, като положите основата на оптимистичното мислене. Днес…именно днес да бъдете щастливи! Именно днес да се приспособите, да се погрижите за себе си, да се самоусъвършенствате и развивате, да изглеждате добре, да си набележите цел, да не се страхувате. Да, именно днес!

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *