Грижите ли се правилно за зъбите си?
teeth-1435698

Какво да правим, за да бъдат зъбите ни по-здрави?

1 . Четката за зъби.

Консултирайте се с вашия стоматолог коя четка за зъби е най-подходяща за вас.Електрическата четка е по-ефикасна от класическите модели, но не е подходяща за хора с пародонтни заболявания. Вече има достатъчно голям избор – по-меки, по-твърди , с различни видове наночастици и форми. Важното е да знаете, че четката за зъби се сменя средно веднъж на всеки 3-4 месеца. Започнат ли косъмчетата да се кривят навън, това означава, че е крайно време да се смени с нова четка.

2 . Миене на зъбите.

Идеалното време за миене на зъбите е 3 минути (около една песен). Зъбите се мият сутрин след ставане и вечер преди лягане.  Имайте предвид, че ако сте консумирали продукти, съдържащи киселини (плодове, сокове, лимонада) е по-добре да изчакате 15-20 минути и тогава да измиете зъбите си. Това е необходимо, защото киселините временно намаляват защитната обвивка на зъба и можете да я повредите  косъмчетата на четката. Ако сте яли нещо друго, няма проблем да си измиете зъбите веднага. Давайте пример на децата си с редовното миене на зъби. В ранната им възраст е добре вие да ги миете. Така хем ще сте сигурни, че зъбките са почистени, хем ще му помогнете да не се страхува от „бъркането“ в устата от стоматолога. Превърнете миенето на зъбите в приятен ритуал за детето.

3. Пастата за зъби.

Пастата за зъби трябва да съдържа флуорид, защото той помага на зъбния емайл да стане по-устойчив, а от там и зъбите по-здрави. Добре е пастата за зъби да съдържа билкови екстракти. А за всички, които ползват хомеопатия е важно да знаят, че пастата им за зъби не трябва да съдържа мента. Избелващите паси за зъби не са вредни, но за да избелите зъбите си, трябва да ги ползвате повече от месец.

4. Водата за уста.

Водата за уста е важна за хората, които образуват по-малко слюнка – възрастни или такива, които употребяват лекарства. Тя допълва действието на слюнката, която е естественото средство за почистване на устната кухина. На пазара има изкл’чително богат избор от вода за ута с етерини масла, за отстраняване на бактериите и плаката.  Водата за уста също така предотвратява и възпалението на венците. За хората, които носят шини и брекети са подходящи продукти с флуорид, защото са с повишен риск от кариес.

5. Конец за зъби.

Конецът е идеално средство за почистване на междузъбното пространство. Най-добре е да се прави вечер преди миенето на зъбите. Така наистина ще сте сигурни, че сте отстранили всички остатъци от храна.

6. Дъвките.

Дъвката не може да замени миенето на зъбите с четка, но е добро решение в случаите, когато нямате четка за зъби наблизо. Дъвката стимулира производството на слюнка, благодарение на което бактериите биват по-бързо отстранявани от устната кухина.

7. Стоматолога.

Не чакайте да усетите болка или дискомфорт, за да посетите стоматолог.  Посещенията два пъти годишно за профилактични прегледи, е идеалният вариант, за да поддържате зъбите си здрави. Ако страдате от някакви стоматологични заболявания, прегледите трябва да бъдат и по-чести. Болните зъби освен, че ви създават неприятни изживявания, те се отразяват на функциите на стомаха и на сърдечно-съдовата система.

четка за зъбипаста за зъбиПродукти за устна хигиена вижте тук …

 

 

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *