Още интересно за Коледа.
santa-claus-1443403

Любопитни факти, свързани с Коледа.

Първите играчки за елха са били от ябълки. Основното им послание е да напомнят историята на Адам и Ева и тяхното прогонване от Райската градина. Днес има цяла развита индустрия за производство на коледни играчки, но кръглата форма на ябълките, си остава предпочитана.

Дядо Коледа може да кара яхта. В Хавай, например, разполага с луксозна коледна яхта, с която пори океанските вълни. Може да се появи и със специален коледен кораб, украсен с празнична елха.

Дядо Коледа може да кара сърф. Да, Дядо Коледа в Калифорния, идва на сърф. Затова цяла година освен да подготвя подаръците, прави и редовни тренировки.

Еленът Рудолф е момиче. Така смятат биолозите, защото истинските северни елени от мъжки пол губят рогата си през зимата. Единствено женските запазват своите рога и през студените месеци. Точно затова не само най-известният елен на Дядо Коледа – Рудолф е момиче, но и всички останали.

Светещите гирлянди се появяват през 1895 г от специалистът по телефони Ралф Морис. Но още през 1882 асистентът на Томас Едисон (създателят на електрическата крушка) поставил малки разноцветни крушки на елхата и предизвикал истински фурор.

В Белгия подаръците се носят от Свети Николай и от Пер Ноел. Още на 4-ти декември Свети Николай идва (при говорещите валонски), за да разбере кои деца са слушали, а на 6-ти декември се връща, за да ги зарадва с подаръците. За непослушните деца хвърля въглени в обувките, за да си вземат поука. А Пер Ноел посещава всички деца, които говорят френски език. Отново на 6-ти декември, за да даде на послушните деца шоколад и курабийки, а на останалите сухи съчки.

Освен от Дядо Коледа, в Испания подаръците се раздават от Тримата влъхви. В библейската история те тръгват след Витлеемската звезда, за да намерят новородения Спасител и да му се поклонят.

В Италия послушните деца получават подаръците си от добрата вещица Бефана, която търси новородения Христос. Както Дядодя Коледа, така и тя се приземява на покривите на къщите и влиза с подаръците през комина. Но…тя лети с проскубана метла. Бефана обаче не идва на Рождество, а на Богоявление, когато според италианците е краят на коледните тържества.

No comments yet Categories: Други Етикети:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *