Какво, ако сме естествени?
jumping-editied-1433448

Изкуствена кожа, изкуствени цветя, изкуствени хора…
Всеки има причина да купи от първите две, но каква е причината за третото и от какво се лишава изкуственият човек?
И не става въпрос за технологично създаден робот или манекен за витрина, а за онзи човек, който е избрал да скрие дълбоко в себе си непринуденото и неподправено държание – да бъде естествен.
Естествеността е онази могъща сила, която е заложена в способностите да бъдете такъв какъвто сте. Основата и е в центъра на вашия живот, но е много далече от егоцентризма. Тя може да бъде толкова убедителна, че да се превърне в добър пример, който да подтиква хората около вас към действия.
Ако сте естествени, ще бъдете по-убедителни.
Да бъдеш ти, а не някой друг, ще придаде допълнителна стойност на живота и ежедневието ви. Ще усетите силата на личността си, която има съвсем естествена нужда да се изявява. А ако тя е толкова скрита и неизползвана и непрестанно си задавате въпроса: „Кой съм аз?“ или мечтаете да „Намерите себе си!“, какво бихте ми отговорили, ако ви попитам: „Когато намерите себе си, какви ще бъдете?“ Нали не си мислите за някой определен човек с неговите качества и материални придобивки…Тогава бихте били него, а не себе си. Да познаваш себе си и да откриеш себе си са две различни неща. Не се опитвайте да бъдете точно копие на някой друг, радвайте се на собствената си неподправеност и качества. Наблюдавайте другите и привнасяйте качества и поведения само, които са близки към вашата ценностна система, които ще ви помогнат, но не губете своята естественост и не подчинявайте живота си в опити да бъдете копие на някой друг. Ако уважавате и харесвате себе си, можете да уважавате и харесвате и другите.
Ако сте естествени, ще живеете според ценностите си.
Естествените в поведението си хора обикновено знаят какво искат и къде точно да бъдат. Преследват целите си смело без да се страхуват как биха изглеждали в очите на другите. Доста често точно тези хора се издигат до върха и са следвани, обожавани и пример на подражание. Защото притежават вътрешната сила да знаят какво точно представляват и пътят, към който са поели. Несигурността се поражда от неувереността кои точно сме ние. Правим опити да отгатваме какво искат да чуят срещу нас, за да ни харесат. Опитваме се да разберем какво искат от нас останалите още преди да са ни казали. И някак излиза, че в опита да се харесаме на другите, всъщност правим така че да се харесаме на себе си. А те, естествените хора, не изпитват необходимост да защитават крехкото си его.
Ако сте естествени, ще бъдете по-уверени.
Естествените хора се справят по-лесно с умората. Да се опитваш и да бъдеш някой друг изисква много повече енергия, отколкото можете да си представите. Превръщаш се в актьор, с роля да впечатли околните, да се хареса, да следва нечий други стъпки. Това е много уморително…И накрая се оказвате не просто уморени, а уморени „от“. Естествените хора не хабят енергия за подобна „работа“. Те действат спрямо вътрешната съгласуваност с „аз“-а и за да бъде почтителен със себе си, избягва вътрешните конфликти. Естествените хора насочват енергията си към неща, които имат значение за него, а не я хаби в излишни конфликти, манипулации и измами.
Ако сте естествени, ще бъдете по-енергични.
Повишаването на естествеността в поведението е приближаване към това, което наистина ни се иска да бъдем. Това може да се усвоява малко по-малко всеки ден като си позволим да изпитаме удоволствието от хубавите моменти и успехи в живота. Силата на собственото признание и оценка е основата към повишаване на естествеността.
А как? Ето как:
Всяка вечер отделяйте малко време да се насладите на хубавите моменти през деня. Позволете си да се почувствате доволни от нещо, което сте направили добре. Може да е нещо малко за друг, но на вас със сигурност ви е коствало усилия. Така подхранвате вътрешното си „аз“ и позитивните си очаквания. А ден след ден хубавите моменти ще бъдат все повече и повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *