Достатъчна ли е красотата, за да имаме успех?
lust-1550163

Да, добрият външен вид е фактор за влияние във всички видове общуване, но само тя не е достатъчна, за да сме сигурни, че ще предизвикаме необходимото доверие. Натъкнах се на няколко проучвания, които водят в една и съща посока: вероятно на подсъзнателно ниво приемаме, че симетричните пропорции отговарят на здрави и способни хора.
Не можем да изберем какви черти да имаме и не е нужно, защото всеки има своя чар и красота. Стандартите също са различни (според въпрос напоследък), но можем да направим максималното, за да поддържаме външния си вид, защото това се забелязва.
Как се чувстваме: красиви или не толкова, влияе на увереността ни, а от там и на успехите, които постигаме.
Красивият човек не означава, че е успял човек. В професионалната сфера всеки се доказва със знания и умения и едва тогава външен вид. А красотата?! Тя би била важна само в началото. След това общуването и опознаването са водещи за заемане на по-високи позиции, повече клиенти, повече професионални контакти.
А на красивите хора не им е лесно! Ако първоначално са получили одобрителен поглед, то след това им се налага да докажат, че имат и много други качества. И борбата им е двойна, защото очакванията хем завишени, хем има и доза скептицизъм.
Едно от уменията за постигане на успех, е полагането на грижи за собствения имидж. Съвършени хора няма, както и изцяло несъвършени. Можем да подбираме подходящите дрехи, подходящата прическа и подходящия грим (за дамите). Както се казва: в нашите ръце е да изглеждаме по-красиви или да се загрозим.
Печелившата стратегия: умереност. Атрактивност и прекалена екстравагантност не се свързва с кариерно развитие. Както и занемаряването. Изисква се финес, за да съчетаем вътрешната и външна красота.
Изисква се разграничение между стила на работното място и свободното време.
Не го приемайте като ограничение, а като умение да боравите с всички налични ресурси дадени от природата и козметика/мода.
Не, красотата не е достатъчна, за да имате успех в живота. Важно е как се възприемате и как се грижите за своя имидж. Иначе как ще се грижите за вашия успех?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *