Защо детето ме лъже?
a-angry-and-scared-little-girl-1184074

Детето ви гледа в очите и ви лъже. Дали вече не прекалява с измислиците?! Ето как да реагирате, за да спрат това:

1. Ако лъже, за да не му се карате:
Детето лъже в тази ситуация, защото го е страх да не ни разочарова, да не спрем да го обичаме. Притеснява се и да не получи отрицателна оценка от случилото се. Много често ни се изпъзват думи като:
– Глупав ли си?
– Колко си несръчен.
– Как можа да го направиш?
– От къде измисли тази глупост!
…и т.н….
Замислете се за вашите взаимоотношения и защо го е страх какво ще си помислите. Дали не прекалявате със строгостта си?!

Какво да направим: В никакъв случай не го оставяйте да си приказва. Покажете, че не му вярвате. Ако го санкционирате за някоя лъжа и то после си признае, не забравяйте да го похвалите и поощрите. Децата се нуждаят да бъдат оценявани и да се чувстват обичани.

2. Ако детето ви разказва неправдоподобни случки:
За децата е характерно да си измислят абсурдни истории. Особено до седмата си година, до когато не правят разлика между реалността и измислиците си. Не се притеснявайте, защото по този начин се опитват да разберат заобикалящия ги свят и да си обяснят някои необясними неща. Опитват се да имат контрол върху реалността. С невероятните ти измислици се опитват да блеснат и да впечатлят другите.

Какво да направим: Не се карайте, не се подигравяйте. Нужно е да обясните на детето, че това, което говори е само игра. Предложете му да нарисува това, което си представя. Притеснително е, ако прекалено много започне да вярва на историите си или да се изолира от околните. Това е знак, че може би се страхува от нещо.

3. Ако детето си измисля случки, които звучат като истински:
Понякога детето ви разказва неща, които звучат съвсем правдоподобно, но не са истина. Обикновено това е начин да изрази своите осъзнати и неосъзнати желания. Да формулира свои въпроси,притеснения или страхове.

Какво да направим: Задължително е да му обясните, че не трябва да лъжи и че ако продължава никой повече няма да му вярва. Поговорете и разберете на какво се дължи поведението му, за да изясните притесненията и да го успокоите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *