Ако детето се мръщи над чинията…
feed-the-student-1-1469092

Около 2 годишна възраст детето става много по-капризно към храната. Възможно е да започне да отхвърля не само нови храни, но и много от тези, които доскоро е обичало. Храненето се превръща в истинско мъчение за майката. Какво да направите ли? Заредете се с търпение, защото това ще отмине.
Тази възраст е характерна с появата на периода на „не“-то. Детето отказва не само определени храни, но и да си ляга, да си слага шапката и т.н.. В този период изпитва нужда да се противопоставя, за да се научи на самостоятелност. Това е и възрастта, която носи безпокойство на малкото човече, защото обикновено тогава тръгва на детска ясла, проговаря. Това е и моментът, в който родителите настояват да се стои на гърнето, а памперсите се намаляват или махат. Всички тези нови дейности, го карат да търси успокоение в добре познатите неща като например една и съща храна.
Не се притеснявайте, детето няма да остане злоядо. Според специалистите кризата започва към 2 години, най-силна е между 4 и 7, но до 10-тата година приключва. Все пак не се предавайте и не му предлагайте само любимата храна, само и само да яде. Накарайте го само да опита, дори и една хапка, но често предложена, ще го накара да свикне с всяко ново ястие.
Взимайте детето с вас, докато пазарувате. Там ще се запознае със зеленчуците, плодовете и всички останали храни. После му покажете как морковчето от пазара изглежда сготвено. Ще възбудите любопитствто му, а и ще е много по-подготвено какво му слагате в чинията. За него е важно да знае какво му сервирате, за да не се чувства несигурно. Поради тази причина, понякога заиграването с украсата, вместо да подбуди интерес, може да го откаже от храната.
В днешно време все повече се стараем да им готвим здравословно, по-малко сол, по-малко мазнина. Понякога храната на детето става толкова безвкусна, че не е учудващ отказа му. Дали не е по-добре зеленчуци с малко повече сол и масло, отколкото никакви зеленчуци?!

децадецаПродукти за децата вижте тук …

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *