Какво казва денят на Коледа, според народните вярвания?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Според народните ни вярвания, годината зависи не само от ритуалите на Бъдни вечер. За това каква ще бъде годината, можем да разберем и от това в какъв ден се пада Рождеството.

Понеделник – очертава се тежка година с люта и дълга зима, с много сняг и студ. Дъждовни пролет и лято. Различни насекоми ще тормозят хора и добитък, най- вече мухи, комари и бълхи. Посевите ще бъдат застрашени от влагата. Суха есен с лошо грозде и вино. Ще пострадат пчелните кошери и добивът на мен ще бъде малък.

Вторник – не толкова люта зима, но с дълбок сняг, покриващ дълги месеци земята. Дъждовна пролет, което ще доведе до недобра реколта от плодове, но пък цветята ще цъфтят обилно, тревата ще е сочна и животните ще имат изобилие от храна. Падне ли се Рождество във вторник, хората ще се радват на хубав мед, много мляко, сирене, масло, месо и яйца.

Сряда – тежка и ветровита зима, а след това суха, топла и слънчева пролет. Лятото ще е горещо, а есента – приятна. Очаква се добра реколта от грозде и добро вино. Плодородна житна година и благоденствие за стопаните.

Четвъртък – мека и приятна зима, с ветровити пролет и есен и с плодове в изобилие. Очертава се берекетна година, а всички ще се радват на добро здраве и благоденствие.

Петък – зла и тежка зима, с нормално топло лято и мека есен. Плодородна година.

Събота – много сняг през зимата, вятър през пролетта и дъжд през лятото. Малко плодове, но сочни и едри. Година на природни катаклизми – бури, земетресения, горски пожари. Децата и възрастните хора да внимават и да се пазят за здравето.

Неделя – най-хубавата година. Мека зима и слънчево и сухо лято. Изобилие от плодове, жито, а благоденствие ще има във всеки дом. Животните ще дават мляко, кокошките ще носят много яйца, а печалбите на стопаните ще са големи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *