Какъв спорт да изберем за детето си?
sitting-on-the-ball-1531258

Много родители се чудят кой спорт е подходящ за детето им и ще помогне на неукрепналия му организъм. Спортът развива много качества, но кои са те и как да го накараме да обича движението?
Тези въпроси са много важни да си ги зададем от по-рано, защото колкото по-късно го приучим, толкова ще е по-трудно. Ерата на технологиите е характерна освен с много информация, която получават, но и с един заседнал живот, лишен от движения и спорт. Е, компютърните игри не се броят за движения и игри в онзи смисъл :)
Първо обаче трябва да ги научим да не са много „мирни“ дори вкъщи. „Не вдигай шум.“, „Не тичай“ и подобни реплики у дома, могат да превърнат нормално подвижното дете в идеално послушно вторачено в телевизора или телефон/таблет/компютър. Спират да се движат и по-лошото е, че губят желание да го правят. Така не се натоварва сърцето, не се разгръща максимално капацитета на белия дроб, дори не отделят онези важни ендорфини – хормони на удоволствието. Организмът започва да излиза от състоянието на физическо и психическо равновесие.
Второ, когато запишете малкото дете на спорт не е добре да се задължава и прекалено контролира посещението на тренировките. Нека в спортуването да усеща играта и задоволството от нея, за да може то да се превърне в част от ежедневието му след време.
И така:
Най-малките и спортуването: Играейки малкото дете развива:
– сила;
– бързина;
– издръжливост;
– гъвкавост;
– ловкост.
За тях най-подходящи са разходките, игрите на детските площадки и карането на колело.
Предучилищна възраст: Могат да започнат да плуват и да карат ски. Заниманията в басейна са щадящи за неукрепналата скелетно-мускулна маса. Подпомагат:
– развиване на междуребрените мускули и увеличава дихателния капацитет;
– препоръчва се и при алергично болни деца;
– помагат и на деца с гръбначни изкривявания.
На 8-9 вече са подходящи повече спортове, в зависимост от това, какво искате да развиете:
– тенис на корт за двигателни умения;
– футбол, волейбол, баскетбол, хандбал – за точност, бързина и ловкост;
– спортни танци, художествена гимнастика за пластичност на тялото.

Спортовете, които със сигурност не са препоръчителни са тези, които пречат на развитието на опорно-двигателния апарат като вдигане на гири или тежести. Също така в по-малка възраст не е добре децата да се подлагат на тежки тренировки, за да не се задържи процеса им на растеж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *