Манипулират ни ли децата?
want-a-knuckle-sandwich-1310068

Гледаш ги едни малки, невинни създания, а хитро постигат своите желания.
Понякога си задаваме въпроса: Да се поддадем ли? Но в повечето случаи влизаме в капана на малките манипулатори.
Кои са основните техники на малките изнудвачи?!
1. От разделение към цел.
Това е, когато единият от родителите се скара/лиши или накаже малкото човече, а то вместо да се вслуша да тича разплакано към другия родител. Инстинктивно защитаваме, но кое е най-правилното? Със сигурност най-погрешния ход, с който ще възпитаме бъдещо дете-манипулатор е, пред детето да оспорите авторитета на другия родител. Сдържайте емоциите си дори и да не сте съгласни в дадената ситуация. Децата ще усетят и запомнят тази ваша реакция и със сигурност ще я използват всеки път щом им се удаде възможност.
Какво бихте могли да направите? Намерете време и обсъдете като родители как ще постъпвате при такива случаи. Обсъдете и основните опори на възпитанието на децата. А ако се окаже, че мнението на двама ви по някои въпроси е различно, намерете компромисни варианти. Доста често начина на възпитание на децата се оказва камък по пътя на семейния живот. А да възпитаме бъдещи добри хора е една от главните цели на родителството. Създайте правила за децата си и не ги сменяйте през ден.

2. Защо да не опитам,а?
Това са всички ситуации, в които родителят не смее или не желае да постави граници на детето. Граници за играчки, граници на поведение, граници на ред и т.н. Всички родители искат децата им да растат спокойни, задоволени и щастливи, но поставянето на разумните граници няма да им попречи. Напротив, усещането у детето, че може да ви разиграва или манипулира, да хитрува, за да получава винаги всичко и както пожелае, ще доведе до:
– усещането, че родителите му не са достатъчно силни, за да го защитят;
– ще се почувства несигурно и без закрила.
Какво бихте могли да направите? Бъдете сигурни и убедени в границите, които налагате, за да не летят думите из пространството, както и постоянни в действията си. Усетят ли децата нерешителност, ще си помислят, че и границите, и редът не са толкова важни и с малко съпротива ще ви накарат да отстъпите.

3. Да изпитам любовта!
Едва ли има родител, който не е чувал репликата: „Ти не ме обичаш, щом не искаш …“ или „Ако ме обичаш…“ и с насълзени, тъжни очи да ви гледа. От една страна искате да тичате през глава и да задоволите желанието на детето, защото го обичате и то трябва да го знае и разбере. От друга искате да обясните, че го обичате, независимо дали ще откажете и след това наистина да откажете. Повечето родители се спират на първия вариант, дали от вина, дали от страх, дали от нещо…всеки си има своята причина. Обаче точно това поведение само му показва, че методът работи и доста често ще злоупотребява с него и с вашите емоции. Същото се отнася и при налагане на някакви ограничения или наказания.
Какво бихте могли да направите? Помислете дали и вие не използвате същата тактика спрямо детето или партньора си. Децата преди всичко се учат от примера, затова избягвайте и вие манипулации от този вид. А ако ли не, обяснете на детето причините, поради които отказвате/ограничавате/наказвате. Детето ви трябва да разбере, че обичта ви не е по-малка дори когато му се скарате. Изисква се търпение, постоянство и внимание към детето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *