Как да реагираме, когато децата ни се карат?
go-away-1315515

Винаги сте си мечтали за повече от едно дете, но за някои родители е изпитание, когато се сблъскат с 2+ каращи се помежду си деца. Въпреки, че този период отминава и те ще имат онази силна братка/сестринска любов, вие можете да им помогнете по-лесно и бързо да преминат през това. А може би и за вас ще е по-спокойно?!
Ще положите началото като спрете да се обвинявате, че някъде грешите във възпитанието им.
После се опитайте да разберете за какво точно се карат. Това може да е играчка, но може и да е детска ревност.
Най-важното е да не бъдете съдия в споровете, а умиротворител. Вземете под внимание възрастта на децата, защото в тези случаи понякога тя е по-важна от характера на детето.
Най-честата конфликтна ситуация между по-малки деца е:
Спорът за играчки: доста е характерно за малките деца и можете да чуете много силни думи като „Не го/я обичам вече..“, естествено придружени с плач. На тази възраст децата все още се учат как да играят с другите деца и не обичат много много да споделят играчките си. А единственият им начин да се защитят е като плачат, мрънкат и викат. Понякога е доста изнервящо, особено ако сте се надявали, че децата ви от съвсем малки ще се подкрепят. Добрата новина е, че дори и да имат такива спорове, ако се появи общ „враг“, бъдете сигурни, че ще са единни. Спомняте ли си последния път, когато се съюзиха срещу вас? :) Все пак можете да им помогнете като периодично им показвате начините да се разбират. Необходимо е да определите ясни принципи що се отнася до това какво е позволено и как трябва да се отнасят с играчките и помежду си. Децата над 2 годишна възраст добре могат да ви разберат.
И все пак, когато спорът е налице:
– бъдете търпеливи – изчакайте известно време децата да се справят сами
– намесете се само ако нещата ви се струват прекалено неприемливи като ги разсеете. Опитайте се да овладеете емоциите си, за да не влошите нещата. А можете да ги разсеете като ги накарате да вдишат няколко пъти дълбоко или нарисуват гнева си.
– дайте възможност на всяко от децата да ви разкаже какво е станало. Обяснете, че щом не могат да играят заедно с играчката, ще трябва да го правят едно по едно. Друг вариант е просто да им вземете играчката и да се уговорите, че ще я върнете само ако дойдат заедно да я поискат.
– не наказвайте заради това, че се карат, а заради това, че е минало границите на позволеното и то умишлено. Т.е. налагайте наказание само, когато детето е осъзнало, че е сгрешило и то трябва да е адекватно спрямо възрастта. ! серия без любимото филмче е достатъчно да разбере, че е направило нещо лошо и вие не сте съгласна с това.
– не карайте децата веднага да се извинят – те първо трябва да са се успокоили и осъзнали, защото в противен случай ще ги накарате да се срамуват;
– оставете ги да си починат едно от друго – все пак те са отделни личности и имат различни интереси. А и на всяко от децата ще му домъчнее за другото и биха били по-търпеливи един към друг.

Бих казала, че една от големите причини за конфликти между децата, е скуката. В такива случаи се запитайте дали не е по-добре да промените плановете и да поиграете заедно :)

Бъдете търпеливи – трудно, но е много ефективно с децата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *