Какво е да си коуч?
снимка14

Онзи ден една приятелка ме попита:
– Какво е да си коуч?
– Хубаво е – отговорих аз.
Продължи да ме гледа питащо и едва тогава се усетих, че отговорът ми е неясен и непълен. Потънала в собствените си емоции и преживявания, съвсем забравих, че хубавото за мен, може да не е хубавото за нея.
Отдавна ме следваше в социалните мрежи, та нямаше нужда да обяснявам какво е коучинг, кога се е появил и какво прави с хората…
И така помолих я да ме попита отново:
– Какво е да си коуч?
– Хубаво е, израстваш, променяш се. Изваждаш на бял свят най-доброто от себе си, за да може човекът срещу теб да направи най-доброто за себе си. Звучи странно, но е така. Чисто човешки ставаш по-толерантен, по-чувствителен и по-сензитивен. Чуваш неказаното, усещаш невидимото. Ставаш по детски любопитен, естествен и чаровен. Неусетно се превръщаш в желана компания, защото изслушваш, не даваш непоискани и дразнещи съвети, подкрепяш. Виждаш във всяка ситуация възможно решение, извличаш най-добрите уроци от предишни избори. Това са моите усещания, извън работата ми с хората. Не броя колко клиенти имам, дори думата „клиент“ не ми допада. Звучи ми прекалено търговски въпреки, че…да…услугата е платена. Все още търся онази дума, която да е средно между клиент и последовател. Знаеш ли, всъщност току-що я измислих. Аз работя с ентусиасти: готови за действия и отговорни към решенията си. Достатъчно мотивирани да тръгнат към своя връх и достатъчно реалисти да приемат, че могат да бъдат там. И този връх може да бъде всякакъв- от лично себеопознаване до кариерен успех. Винаги съм вярвала в хората, в това, че всеки има силни и добри страни. Вярвам, че който и да е, е способен да претърпи трансформация, да се учи, да се развива. Всеки заслужава сутрин да се събуди с усмивка и оптимизъм, а вечер да си легне удовлетворен и спокоен. И когато виждаш, че се случва…е, това е най-хубавото да си коуч! И ако имах магическа пръчка бих направила точно това: хората да следват целта си и с лекота да преминават препятствията, да се усещат щастливи и успешни, да се обичат, да бъдат обичани. Не съм врачка, но виждам, че всеки може и би могъл, когато го пожелае! Този път достатъчно ясно ли ти отговорих?
Отсреща ме гледаха широко отворени очи:
– О, да …звучи повече от хубаво…