Кой друг да бъдем, ако не себе си?
movement-your-head-1-1499812

Колко често ви се иска да сте някой друг? Да не си ти, такъв какъвто си – със своите физически и емоционални дадености? Да си някой друг, уж по-красив или по-умен, по-успешен и щастлив?
Това е най-честата и скрита причина за различни комплекси и тревожност. И една от причините да се чувстваме нещастни.
Налагането на образи и клишета в медийното пространство ни кара несъзнателно или дори съзнателно да се опитваме да се превърнем в тези личности, за да се харесаме на другите и на себе си. Но същите тези клишета са само едни…клишета. Ние можем да изберем дали да бъдем в тях или да си направим нови – наши, които да са ни по-удобни и по мярка.
Кой предпочита фалшиви пари! Никой!
Това се получава, когато даваме отговори, които си мислим, че се очакват. Или се държим по начин, който не е естествен за нас. Или се обличаме спрямо последните модни тенденции, но не и според нашия вкус и нашето тяло.
Това си е един вид лъжа, но кому са нужни лъжци?
Откровеността ни може и да не се хареса на отсрещната страна, но със сигурност ще сме по-спокойни, отколкото ако бяхме се прикрили. А непринуденото поведение винаги поражда повече доверие.
Знаете ли, че всеки от нас е съвършено нещо ново в този свят. И всеки може да го използва по най-добрия начин. Радвайте му се, обичайте го!
Можете да рисувате живота си само с вашата ръка и да пеете само със собствения си глас.
За да се чувстваме щастливи, спокойни и успешни, трябва да бъдем такива, каквито ни е направил нашия опит, нашата наследственост и нашата среда. Можем да променим нещо от тях, но не и трите. Можем да ги развиваме така, че да ни служат по-добре, но не и да се отказваме от тях и да търсим чуждите.
Ще перефразирам Емерсон и неговите размисли за това как при всеки човек настъпва моментът, когато разбира, че:
– завистта идва от невежество;
– подражанието е самоубийство.
И да се погодиш със себе си е най-краткия път до уравновесения живот. Всеки има заложени сили и всеки сам знае на какво е способен, но ще го разбере тогава, когато изпита себе си.
Затова: Намерете себе си и бъдете каквито сте! Не подражавайте на другите!

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *