Как да се справим с бунта на порастващия син?
boy

Изнервени ли сте от провокативното поведение и думи на 12-13-14 годишния ви син? Според психолозите това е възрастта, в която подрастващия наследник започва да демонстрира неуважение, променя отношението си към противоположния пол и започва да се бунтува. Успокоителното е, че в общи линии не продължава дълго, но дотогава е добре да знаем как да се справим със ситуацията и да се опитаме да разберем неговата гледна точка.
1. Кой командва вкъщи? Ако ви се случи да пренебрегне мнението ви, защото не мама, а тати командва вкъщи, то значи е дошло време да обърнете внимание на мъжа си да прекарват повече време заедно. Това е неговият начин да ви покаже, че има нужда от повече внимание от баща си. За да порасне и стане мъж, той има нужда да се приближи максимално близо до баща си и да се занимават по-често „по мъжки“.
Вашата реакция: Съвсем недвусмислено му обяснете, че двамата заедно с баща му вземате решенията, отнасящи се до него.

2. Край на целувките! Синът ви отказва все по-често вашите целувки и прегръдки и това е съвсем нормално. Според него означава, че е време до известна степен да се дистанцира от родителите си и най-вече от мама. Той има нужда да се отдели от вас, за да порасне.
Вашата реакция: Спокойно се съгласете с него и си дайте сметка, че децата растат.

3. Пренебрежение към момичетата! Тийнейджърът все повече осъзнава половата си принадлежност и за да намери мястото си сред околните решава да критикува противоположния пол. Обърнете внимание дали това не се дължи на поведение, което е характерно за мъжете около него – баща, дядо, чичо. Възможно е и да изпитва „страх“ от момичетата и това да е неговият начин за защита. Предвид, че и момичетата на тази възраст мислят същото за момчетата, приемете го за нормално.
Вашата реакция: Напомнете му, че вие също сте момиче, а и че съвсем скоро момичетата ще му се струват много по-интересни.

4. Край на домакинските задължения! Ако доскоро синът ви е раздигал масата, без да се налага да го молите или настоявате, то сега нещата се променят. Възможно е, да е провокирано от системата вкъщи или просто да е бунт срещу вас. Замислете се дали у вас не работи правилото: тати работи, мама домакинства (и работи). В този случай, ще ви е малко по-трудно да му обясните защо тати не помага в домашните задължения, но ако не можете да промените старата схема вкъщи, то може да научите сина си на нова, много по-подходяща за съвременните условия.
Вашата реакция: Спокойно и настоятелно му обяснете, че поделянето на задълженията в една обща къща е съвсем нормално нещо. Добрият пример на бащата е препоръчителен, но с повече настояване от ваша страната, всичко е постижимо. Важното е да запазите спокойствие.

5. Аз вече не плача! На тази възраст плачът се възприема като признак на слабост. Според синът ви, показването на чувства не е характерно за силния и пораснал човек. Плачът е за момичетата.
Вашата реакция: Сега е моментът да обясните на детето си, че споделянето и показването на мъката не е слабост, а едно от най-големите богатства. Обяснете му, че показването на чувства е сила, а не слабост, а болката е характерна за всички, не само за момичетата.

А вие как се справяте с пубера вкъщи? Споделете на yoursofia@yoursofia.com или като коментар след статията.
Имате проблем, ние можем да ви помогнем!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *