8 (не) правила за свекърви…или как да се разбираме със снахата…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Не и бъдете съперница. Това го запомнете. Вероятно е да отпаднете от съревнованието, така че по-добре не рискувайте. Кой кекс е по-вкусен, коя е изчистила по-добре…смешно е, дори жалко. Дали за сина ви не е по-важно в момента с какво секси бельо е жена му в момента, отколкото как ще приготви вечерята. Най-грубата грешка е да си съперничите по повод външния вид. Дори да сте по-лека от нея, споделете с приятелки, но никога не и го казвайте.

2. Не нарушавайте установените правила. Оставят ли ви детето трябва да се съобразявате с правилата на възпитание, които родителите му са наложили. Ако не сте съгласни с тях, споделете със сина си снаха си. Така те ще са наясно и сами ще преценят дали да ви оставят детето. Все пак спазвайте основните правила, като часът за лягане, например. Репликата „…а пък баба ми разрешава“, е много дразнеща.

3. Не разказвайте сладки истории от детството на сина ви. На вас можеи да ви е весело и забавно, но историята може да злепостави сина ви пред половинката му. Идвал разплакан, за да го спасиш, бил пъпчив в пубертета или как е бил най-умното, най-силното, най-красивото и т.н. дете. Доста досадно е и непотребно. Най-голямата ви грешка е да „споделите“ как сте го гледали като писано яйце и не сте му разрешавали да прави нищо. Не ви ли звучи като: предавам ти един лигльо и очаквам ти да продължиш да се грижиш така за него.

4. Не давайте съвети, които не са искани. Сигурна съм, че знаете много неща за почистването, готвенето, отглеждането на деца. Сигурна съм и че желанието ви да помогнете е искрено, но добрите ви намерения могат да бъдат разбрани погрешно. Изчакайте да ви поискат съвет и тогава го дайте. Най-вероятно, когато на снаха ви нещо не и се получи няколко поредни пъти, ще ви попита как го правите вие. Когато смятате нещо за изключително важно, например отнасящо се за здравето на детето, кажете го, но само веднъж и в присъствието на двамата, а не зад гърба на снаха ви. Защо не и да допуснете (дори за миг), че може и да не сте права.

5. Не взимайте страна в споровете им. Първо никога няма да сте обективна (ясно защо). Второ ако не сте била там, когато всичко е започнало, от къде ще знаете какво точно се е случило, кой какво е казал… Можете да утешите детето си, но само е поискало и едва след като отмине скандала.

6. Не се дръжте егоистично. Не привличайте вниманието на сина си по агресивен и изкуствен начин като например да се обажда често, защото не сте добре напоследък. Да „предадете“ детето си в ръцете на друга жена е изпитание, но опитайте да преодолеете ревността си. Той е щастлив!

7. Не се натрапвайте. Не се опитвайте да бъдете вечното присъствие. Не правете услуги (да измиите чиниите например), които не са ви ги искали. Ща им потрябва вашата помощ, затова седнете и поговорете кога и колко време бихте им отделяли, за да им помагате. А и вие имате личен живот – не можете винаги да сте на разположение.

8. Не се правете на най-добра приятелка на снаха си. Тя си има достатъчно приятелки, на които да доверява тайните си. Не се опитвайте по приятелски да научите нещо. Бъдете по-сдържана и се сближавайте стъпка по стъпка. Не я карайте да се обръща към вас с „майко“, ако тя сама не започне да го прави. Внимавайте и с излишните прегръдки, целувки…

И ако някоя снаха е прочела до тук, то ето няколко съвета и за нея:

1. Не се правете, че не съществува. Тя е майка на мъжа ви и баба на децата ви. Те трябва да имат контакт с нея, но за вас не е задължително да прекарвате свободното си време заедно (ако не искате).
2. Приемете я. Докато сте с този мъж, тя е вашата свекърва. Това не означава, че трябва да я оставите да прави каквото си иска. Поговорете за границите, които да не преминава.
3. Със свекървата можете да излезете на глава (колкото и странно да звучи). Ако не ви е причинила нещо наистина ужасно, а е поредната глупава кавга. Опитайте да направите първата крачка, но само ако вината не е изцяло нейна. Просто опитайте.
4. Не се опитвайте да я променяте, както не искате тя да променя вас. След като знаете къде е проблемът в отношенията ви, опитвайте се да ги избягвате.
5. Свекървата не е чудовище, а просто човек. Колкото и да е голямо влиянието, не забравяйте, че това е само нейна гледна точка и не означава, че е права. Запазете спокойствие.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *