Шестте лични сили на успеха: петата
there-may-be-trouble-ahead-3-1444449

Петата лична сила на успеха е: Силата на избора

За първата лична сила на успеха, можете да прочетете: Силата да се освобождаваш
За втората лична сила на успеха, можете да прочетете: Силата на съзнанието
За третата лична сила на успеха, можете да прочетете: Силата на енергията
За четвъртата лична сила на успеха, можете да прочетете: Силата на намерението

„Вие сте свободни да избирате, но направеният днес избор ще определи онова, което ще имате, ще бъдете и ще правите утре“ – Зиг Зиглър

Силата, която свързва всички останали е точно тази- изборът. И е валидна както за всички незначителни ежедневни избори, до големите, променящи живота. Доста често се ограничаваме според обстоятелствата на нашия живот. Предполагаме, че не можем да направим дадена промяна, заради взето решение решение преди. Сами се принуждаваме да останем закотвени за едно и също нещо, само защото така сме правили преди. Ограничаваме изборите си спрямо моделите, които сме получили при възпитанието ни. Оставаме в навиците, в общоприетите порядки, рутина и приоритети. Всеки ден правим избор след избор, но дали и за миг ни е хрумвало, че можем да направим всичко и по друг начин, стига да пожелаем.
Когато правим един и същи избор през целия си живот, той се превръща в навик, който поддържаме несъзнателно. В началото е имало основателна причина, за да го направим, но дали и сега вече имаме полза от него? Добре е да си зададем този въпрос, защото голяма част от решенията и навиците, с които сме се вързали, влияят на качеството на нашия живот.
Във всеки един момент сме поставени пред избор и не само какво да направим, а какво да мислим, какво да чувстваме, в какво да вярваме и как да възприемем ситуацията. Постепенно всички наши малки избори се обединяват и определят съществуването ни.
Силата на избора ни позволява да контролираме изпълнението на желанията си по два основни начина – чрез избора ни на нагласа и действие, защото всичко се съсредоточава около едно от двете неща.
Нагласата е свързана с нашите възприятия и убеждения. Обикновено е свързана с някакъв минал опит или модели на поведение. Ако нагласата е основана на положителни убеждения и оптимистични чувства още по-добре, но дори и да е породена от песимистични заключения и страх или враждебност, винаги имаме избора да започнем да я променяме. Защото ние избираме как да подходим към всеки ден и дори към всеки момент. А моделът на поведение не е един единствен избор, а многократен. Всеки път, когато правим нещо, ние правим нов избор, дори и да не осъзнаваме.
Помислете за изборите, които правите, свързани с действията ви. Спрямо вас самите, спрямо околните и спрямо целите ви. Те имат силата да подобрят или разрушат живота ви, затова направете равносметка и предприемете нов избор, ако не сте удовлетворени.
Изградете си план да се потапяте само в убеждения и емоции, които ви карат да се чувствате по-добре. Напомняйте си ежедневно за всичките възможности, за да направите по-добрия избор за вас. А всеки избор има своите последствия. Понякога реалните резултати са лесно забележими, друг път не толкова. Може би невинаги ще сте в състояние да предвидите резултата, но преди всичко изборът трябва да дава усещане за истинност, т.е. да е в съзвучие с вашето достойнство, почтеност и самоуважение.

Успех в избора!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *