Шестте лични сили на успеха: втората
man-thinking-1238015

Днес продължаваме с втората лична сила на успеха.
За първата сила: Силата да се освобождаваш , можете да прочетете ТУК

Силата на съзнанието е втората лична сила на успеха. И въпреки, че за повечето съзнанието е абстрактно понятие, което е приоритет на психологията и философията, то все повече учени се занимават с връзката между физиката и него. Това е така, защото всичките ни преживявания във физическия свят не могат да бъдат отделени от това как ги възприемаме. Дори физиологично е доказано, че едни и същи неврони се активизират в мозъка и когато гледаме нещо, и когато си го припомняме.
Силата на съзнанието се състои в собственото ни възприятие на себе си, действителността около нас и това как се чувстваме. Процесът започва от отделно чувство или мисъл, които пораждат определени химически реакции в мозъка. Те пък се затвърждават с времето и моделите се повтарят. Възприятията стават устойчиви и се оформя емоционални навици и дори пристрастявания. Така оставаме в капана на своите умствени и емоционални модели на поведение. Необходимо е съзнателно решение да сменим изводите и нагласите си, за да се предпазим. Избирайки по-положителен мисловен процес, разчупваме модела и това променя не само и емоциите, но дори и в тялото химичните реакции се променят.
Съзнанието е съставено от възприятие, въображение и очакване.
Възприятието: То е отговорно за емоционалните преживявания. Ако приемате нещо като негативно, то и емоционалното ви състояние ще е такова. Обратното също е вярно. Това би трябвало да е достатъчно мотивиращо, за да продължите съзнателно да си създавате положителни възгледи и мисли. Начинът, по който възприемате себе си, света около вас и бъдещето, е основата на всяко едно настроение. Затова не е необходимо да продължавате да възприемате света по стария начин, независимо какво ви се е случило. Винаги можете да изберете нов начин на възприемане.
Въображението: След като веднъж сте решили, че искате да промените възприятието си, идва ред на въображението. Мечтайте и си представяйте какъв искате да бъде живота ви. Като изключим, че според специалистите, мозъкът не прави разлика между настоящи събития, спомени и фантазии, то самата картина на мечтата, ни провокира да се задействаме. Това е един вид мисловен план за действие, който прехвърлен върху лист може да се превърне в една страхотна цел, която да следвате. Цел, която да промени живота ви. Изпълнена мечта! Ако сте привържениците на мисленето, че сътворените от съзнанието образи се случват, то смело и редовно визуализирайте (успешен собствен образ и образи на успешно постигнатите цели).
Очакването: Няма смисъл да минавате през предишния етап, ако създадените образи са извън вашите граници на разбиране. Правете разлика между това, което искате и това, което очаквате. Затова първо трябва да разберете кои са скритите ви очаквания. Няма как да искате успех, но да предугаждате провал? Или се надявате да ви приемат, но очаквате да ви отхвърлят…Тук също е необходимо съзнателно и постоянно да очаквате най-доброто. Започнете да се надявате на най-доброто не само за осъществяване на мечтите си, но и в ежедневието си.
И така:
– положително възприятие
– ярко въображение
– вълнуващи и оптимистични очаквания.
Изберете да бъдете будни сега, свободно да избирате нов начин на възприемане, гледна точка и очаквания за бъдещето! А бъдещето започва от днес!

Потърсете ме, когато сте готови за промяната!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *