Защо тези 6 храни/напитки са вкусни и лековити
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Бира – знаете ли, че бирата запазва и зрението? В нея се съдържат антиоксиданти, които защитават клетките на кристалина в окото и възпрепятстват образуването на перде. Освен това бирата регулира дишането и кръвообращението, помага за разграждане на камъни в бъбреците и подобрява храносмилането. В скандинавските страни дори официално е призната за антидепресант. Все пак обърнете внимание, че дозата, която се препоръчва е половин литър дневно. Не се „лекувайте“ с бира от сутринта, особено ако ще шофирате, а прекаляването с нея…всички са наясно с последиците от големи количества алкохол, дори и да е бира.

2. Чай – особено полезен за жените за запазване здравината на костите. Чаят е добро средство за предпазване от остеопороза. Той повишава съдържанието на минерали в костната система, заради съдържащите се в него полифеноли. А знаете ли, че точно тези полифеноли са 25 пъти по-ефективни от витамин С за защита на гените ни от увреждане и дегенерация? Освен за укрепване на костите зеленият чай, например, засилва стените на кръвоносните съдове, намалява риска от образуване на тромби, подсилва имунитета, възстановява функциите на щитовидната жлеза и помага на организма да се бори срещу радиационното облъчване. Освен всичко това, същият този зелен чай, помага за намаляване на теглото, заради веществата в него, които регулират метаболизма, изчистват шлаката, подобряват храносмилането и разграждат мазнините.

3. Грейпфрут – за да имате стройна фигура. Грейпфрутът съдържа пектин и инозитол, които ускоряват изгарянето на мазнини, подобряват храносмилането, стимулират черния дроб. Ако консумирате грейпфрут ще намалите нивото на лошия холестерол, ще подобрите функционирането на нервната система, ще успокоите съня си, ще се предпазите от косопад и появата на екземи. Този плод отдавна е признат за полезен, но имайте предвид, че сокът му усилва токсичността на приеманите синтетични лекарства и дори не трябва да се приема с някои лекарства.

4. Хрян – за да унищожите болестотворните бактерии. В хряна се съдържат много ценни съставки като калий, калций и витамин С в големи количества. От древността се е използвал при лечение на стомашно-чревни заболявания и при простуда. Корените се използват при борба с бактериите в организма. Използва се при липса на апетит, ревматизъм, отоци. Консумацията му регулира нивото на кръвната захар, а втритият в кожата сок, намалява луничките (ако не е чувствителна кожата).

5. Кафе – за профилактика на диабета. Кафето съдържа антиоксиданти, които предотвратяват появата на рак на черния дроб и облекчават астматичните пристъпи. В умерени дози намалява лошия холестерол. В по-големи дози понижава кръвната захар в организма и се наблюдава подобряване на състояние при болните от диабет тип II (диабет на зрялата възраст), при който нивото на кръвната захар може да се контролира освен с инсулин, но и чрез правилна диета и физически упражнения. Забележете, че безкофеиновото кафе няма подобен положителен ефект. Подобна профилактика НЕ е препоръчителна за хора, страдащи от сърдечносъдови заболявания.

6. Черен шоколад – за да укрепите сърдечно-съдовата система. Черният шоколад подобрява кръвообращението и понижава риска от образуване на тромби, което пък ще ви предпази от инфаркт и инсулт. Веществата теобромин и кофеин, които се съдържат в него, ще стимулират работоспособността и творческата ви дейност и ще ви помогнат при повишено умствено натоварване. Интересното е, че същият този теобромин помага и при кашлица. Обърнете внимание, че 60 гр. от черен шоколад са достатъчни, за да се намали опасността от свиване и втвърдяване на артериите. Всички изброени предимства, обаче, не са характерни за млечния шоколад, защото млечната киселина неутрализира действието на антиоксидантите, с които се свързват профилактичните и лечебни свойства на черния шоколад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *