3 стъпки за по-добра концентрация на работното място?
colleagues-1238030

Да бъдат концентрирани през целия си работен ден за някои изисква доста усилия. Преди да стигнем до трите важни стъпки, нека отговорим на някои въпроси:
– Каква е причината някои да са по-съсредоточени от други?
Мотивацията. Човек се фокусира върху работата си, когато му харесва, когато с нетърпение и любопитство очаква крайния резултат и когато задачите са според възможностите му.
– Какво влияе на концентрацията ни?
Доста често причината да не можем да се концентрираме са лични фактори или физически усещания: недоспиване и умора, семейни проблеми, любовни проблеми, здравословно състояние, празници или битови (сметки, данъци, призовки)…
– Какво отвлича вниманието ни?
Обикновено това са фактори от работната среда, но могат да бъдат и мисли за предстоящи ангажименти след работа. И все пак може да ни разсейва звъна на телефона, колегите със силната си музика или силно тракане по клавиатурата; майстор дошъл да оправи климатика или вратата. Може да ни разсее интригата, която в момента се вихри сред екипа или защо не привлекателната колежка/привлекателния колега от другия етаж. И този шеф все влиза в стаята…А листа със спешните задачи, които още не са свършени…Такива неща.
В случай, че попадате в някои от отговорите и вече знаете какво да правите: БРАВО!
И ето ги 3-те стъпки за по-добра концентрация на работното място:
Първата стъпка е да намерите причината. По-горе са изброени някои, а вие добавете вашите. Върнете се назад във времето и помислете кога точно започнахте да се разсейвате, какво ви провокира. Задачите, които изпълнявате ли са причината? Шефът, колегите? Върнете се още по-назад във времето и предишната си работа. Какво се случваше там? Понякога е най-лесно да се захванем за шефа и колегите и да предприемем дори смяна на работата. Но в последствие да се окажем в същото положение, защото причината е в самото естество на работа: скучна, трудна или недаваща възможност за развитие. А може да се окаже, че причината не е дори в професионалния ни живот, а в личния (който дори може да го няма).
Втората стъпка е да си направите план за действие. Естествено е необходимо да сте преминали през първа стъпка и вече да сте открили причината. Начините за справяне могат да бъдат различни. Спортът може да ви накара да се почувствате победители. Почивка или дълго, дълго наспиване, ако умората надделява. Подобряване на социалния живот, ако липсата на концентрация идва от неудовлетвореност в личния живот. План за действие ще измислите, но по-важното е да пристъпите към него и да го следвате.
Третата стъпка е самовнушението. Тази стъпка е независима от първите две. При някои хора работи много добре, при други не, а при трети преминават границата и и попадат в капаната на самозалъгването. Затова я използвайте внимателно и бих препоръчала временно, докато следвате същинския си план за действие. При тази стъпка си представяте колко сте концентрирани, как нищо не може да ви разсее, как работата ви е много увлекателна и я изпълнявате с удоволствие.
И накрая 2 правила за по-добра концентрация:
1. Открийте смисъла в това, което правите.
2. Не пренасяйте личните си проблеми на работното място.

Постигането на баланс между личен и професионален живот и поставянето на ясни граници къде започват и свършват и кое време за какво е предназначено.

Споделете, ако статията ви е харесала, за да достигне до повече хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *