Три стъпки, когато сте в затруднена ситуация
park-1169998

Доста често изпадаме в ситуации на затруднения, кога по-големи, кога по-малки, но те са една от причината да се усещаме тревожни, напрегнати и дори да занижаваме самооценката си. Няма точна формула как да се справим всеки път, но има стъпки, които ако следваме ще се чувстваме по-уверени и справящи се.

Първа стъпка: Съберете достатъчно информация и факти.
Защо? Липсата на информация и факти поражда бъркотия, която ще ви затрудни и забави при решаване на проблема или ситуацията. Липсата на информираност поражда безпокойство, безнадежност и усещане, че не можем да се справим.

Втора стъпка: Анализирайте информацията и фактите.
Защо? Защото голяма част от тях ще помогне ситуацията или проблемът да се решат сами, а и решението само ще се появи. Ще проникнете в същността на проблема и ситуацията.

Трета стъпка: Вземайте решение и действайте спрямо него.
Защо? Защото ако не предприемете действие, първите две стъпки ще се окажат губене на време и сили.

И ако някой си мисли, че в третата стъпка се съдържат не една, а две, обосновката за това е следната. Когато се вземе решение и се набележат действия, фокусът се измества от самата ситуация или проблем към резултатите. От там всички усещания за безпокойство, безнадежност и неувереност, ще се превърнат в противоположните им.

Запомнете, че предприемането на действия въз основа на добре събрана и премислена информация и въз основа на взето решение, е добре да се случи незабавно. Спирането за преразглеждане на решението може да породи нови съмнения, в които да се загубите. Не се обръщайте назад и не отстъпвайте от набелязания план.

И ето трите ключови въпроси, които можете да си задавате, за да следвате стъпките:
Какво ме вълнува в момента? – събиране на информация
Какво мога да направя? – анализ
С какво и кога ще започна? – решение и действие.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *