Къде е причината постоянно да си губите/забравяте вещите?
don-t-forget-1239720

Често ли ви се случва да търсите нещо, защото ви трябва и просто не го намирате? Понякога е забавно, но друг път създава толкова много проблеми.
Търсим ключовете за колата, търсим документи, търсим какво ли не…
Всичко това може да е в резултат на не добра организация, но при всички положения трябва да ви „светне червената лампичка“, защото всъщност подсъзнанието ви може да се опитва да ви алармира за нещо.
не желаете да поемате отговорности: често губите разни дреболии, я ключовете от вкъщи или офиса. Забравяте мобилния си телефон тук-там, визитника, шапката, чантата… Интересно дали всичките тези загубвания или забравяния не са знак, че просто не желаете да поемате отговорности?! Сега си отговорете на въпроса: Ако можех тайничко да си призная, колко се боя, че няма да се справя със задълженията си? Опитайте се да станете по-стриктни и всяко нещо да си стои на мястото. Ще видите как ще се промени и отношението на околните към вас и ще ви имат все повече доверие.
прекалено сте ангажирани: на всеки се случва да забрави или загуби нещо, колкото и да е организиран или стриктен. Да не говорим, че повечето от дейностите ги правим машинално: телефона в джоба, ключовете в чантата и т.н. И когато нашето съзнание е ангажирано и атакувано от множество потоци с информация или дейности, то просто се освобождава от някои факти или излишни действия. Това е необходим процес, за да не блокира или експлоадира мозъка ни от претоварване. За съжаление покрай ненужната информация се премахва и доста важна и необходима. Задайте си въпроса: С какво е претоварен мозъка ми напоследък, за да се налага това самопречистване? Направете си приоритети, елиминирайте нещата, които ви натоварват и ще се освободите от това непрестанно търсене на вещи.
неразрешен вътрешен конфликт: несъзнаваните проблеми и вътрешни конфликти, често са причина, за да губите определени вещи или неща. Замислете се дали определента вещ не е свързана с някоя сфера от живота, като работа, лични взаимоотношения и др., в която не се чувствате особено уверени, неудовлетворени или има нещо, което ви тревожи там. Стресовите ситуации или когато сте погълнати от нещо, което ви вълнува, провокира губенето или забравянето на вещи. Добрата новина е, че веднага щом осъзнаете какво всъщност ви безпокои, разсеяността ви ще изчезне.

До тук добре…Знаем възможните причини, но вижте сега и какво да направите, когато вече се чувствате разсеяни:
анализирайте: пак сте установили, че нещо го няма, то тогава задайте си следния въпрос:
Какво означава съответната загуба за мен?
Вслушайте се в емоциите, дали не изпитвате раздразнение по друга причина, а разсеяността ви се опитва да компенсира. Какво всъщност ви тревожи? Дали не се фокусирате прекалено върху някаква част от живота си и това да предизвиква тревогата или напротив – опитвате се вътрешно да отхвърлите някаква част от живота си? И в двата случая емоциите ви идват в повече и не сте в състояние да се справите.

станете приятел с вещите си: грижете се за вещите си, отнасяйте се по-емоционално с тях. Забавен ключодържател или смешен кейс за телефона, красива чанта за пазаруване или каквото ви се стори подходящо. Опитайте се да свържете тази вещи с някакви приятни преживявания. За всичко, което обичаме, се грижим по-внимателно.

поемайте отговорности: ако си мислете, че забравянето или губенето на вещи е в резултат на външни обстоятелства (колежката ме заприказва, звъннаха ми по телефона и др.), то увереността, че имате контрол над ситуацията, съвсем ще изчезне. А отговорността си е само ваша, а не някъде в небитието.

А какво да правим, когато близките ни непрестанно си губят нещата?
Знам колко е натоварващо непрекъснато да искат от вас да помагате в търсенето, но колкото по-често се включвате, толкова по-често ще търсят помощта ви. Но ако непрекъснато упреквате, ще го накарате да се почувства още по-объркан и несправящ се. Ако пък се отдръпнете е вид отказ да реагирате на несъзнателния сигнал, който ви се дава. Затова проявете известно разбиране и се постарайте да разберете какво се случва с човека срещу вас. Дали не се страхува да ви каже или поиска нещо директно и го замаскирва с разсеяност? Тогава вече ще можете да реагирате не на симптома, а на самата причина.

Ако искате да разберете здравословна или опасна е вашата разсеяност, пишете ми на coaching@yoursofia.com и ще Ви изпратя 5 въпроса, за да проверите. НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО!

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *