Чуваш…слушам… или тайната на добрата комуникация!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В днешно време едно от най-важното нещо е добрата комуникация. А за да е успешна тя, не е нужно само да изслушвате събеседника си, а да вникнете в думите му.
Тайната на успешния разговор е да се научите да слушате.

Тренирайте как да слушате – начинът на присъствието ви в разговора е от огромно значение както за реакцията на събеседника ви, но и за резултата от самия разговор. Понеже всеки иска да УСЕЩА, че го изслушват и чуват, то едно от основните умения, които трябва да овладеете е, да се опитвате да разберете техните чувства и намерения. Така те по-спокойно ще споделят мислите си с вас. Опитвайте се да спазвате следните съвети и сами ще се убедите, че те работят само във ваша полза:
– започвайте разговора без предубеденост, т.е. не се опитвайте да правете предположения или предварителни преценки;
– мълчете, докато събеседникът приключи изказването си. Голямата част от хората се наместват със свои мисли, мнения и идеи още преди човекът да е довършил изречението си, а това само нарушава добрата комуникация. След като е приключил, можете да опитате да изясните чутото като перифразирате думите му, за да сте сигурни, че сте схванали смисъла им правилно. Подходящо изречение би било: „Нека да се уверя, че съм разбрал(а) правилно…“. За това правило е нужно да слушате съсредоточено и да не допускате мислите ви да блуждаят.
– внимателно следете неезиковите признаци – езикът на тялото е много показателен за мислите на събеседника ви, настройте се на вълната на чувствата му, успоредно с фактите, които представя. Затова е необходимо да обръщате внимание не само на казаното, но и на начина на представянето му. Слушайте не само с главата си, но и със сърцето си. Кимайте в знак на съгласие и използвайте фрази от типа: „Разбирам защо се чувствате така“ или „Моля ви, кажете ми повече“.

И след като сте се научили да слушате е време за точните въпроси:
– бъдете любипитни, а не отбранителни. Ако се нуждаете от още подробности, развълнувано и охотно помолете събеседника си да ви ги даде. Така вие наистина ще разберете какво има предвид;
– не се отклонявайте от темата и не дръжте проповеди;
– не се опитвайте да запълните паузите, мълчанието е полезно за събеседника ви да събере мислите си;
– задавайте уместни въпроси в подходящия момент, т.е. преди да го зададете, се уверете, че отговорът вече не е даден, а вие сте пропуснали да го чуете. Това прави лошо впечатление и нарушава добрия разговор;
– ако изпитвате съмнения дали въпросът е подходящ, то попитайте себе си: С какво отговорът ще помогне на мен, на събеседника и на разговора ни?

Съвет: Опознайте нещата, които ви вадят от равновесие, и не им позволявайте да влияят на поведението ви!

Знаете ли какво е коучинг и с какво може да ви е полезен? Попитайте на coaching@yoursofia.com и аз ще ви отговорим!

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *