10 предизвикателства за тонус и енергия
plasma-explosion-3-1163019

Много медицински проучвания доказаха, че радостта и наслаждаването са по-ефикасни от лекарствата. И не е нужно да променяте изцяло навиците или ежедневието си. Малки добавки към деня, ще ви накарат да се почувствате по-добре и заредени с положителна енергия за действия.

1. Избягвайте задължителните фрази.
Чували ли сте поговорката, че ние сме най-големия си враг и често сами си създаваме ненужно напрежение и стрес? Налагаме си принципи, които вместо да ни помагат, затрудняват живота ни.
Предизвикателство: През следващата седмица всеки път, когато се усетите, да си казвате: „Който иска, може“ или „Никой не може да свърши работата по-добре от мен“ (или в този смисъл), ги изгонете с думите: „Това не се отнася за мен“ и се усмихнете.

2. Практикувайте безгрижие.
Кога за последно се почувствахте безгрижни?
Предизвикателство: „Откраднете“ 10 минути и си направете разходка. Дишайте! Една 10 минутна разходка ще накара организма ви в следващия един час по-лесно да понася стреса, а и ще стимулирате метаболизма си за още 2 часа.

3. Облечете нещо в цвят червен.
Свежите и ярки цвето увеличават доброто настроение, стимулират нерваната система и хормонална активност. Според наблюденията на специалистите, най-ефикасен цвят, е червеният. Работи като стимулатор на енергията.
Предизвикателство: Усетите ли умора, тонизирайте сетивата си с нещо червено в облеклото. Дори един червен аксесоар ще е достатъчен, за да се заредите с енергия.

4. Освободете съзнанието си.
Шумовете, информацията и мислите ни непрекъснато натоварват нервната ни система. От там се предизвиква и негативното за организма напрежение. Наградете се за издъжливостта си с няколко минути почивка, в които да не мислите за нищо.
Предизвикателство: Наблюдавайте 4 минути как се вари яйце. Не правете нищо друго, настанете се удобното и наблюдвайте как яйцето се вари. Според специалистите това гарантирано напълно ще ви освободи от стреса.

5. Заменете списъка за пазаруване със списък с приятни неща.
Когато всичко в живота ни е наред, мислим позитивно, имаме идеи и тонус. Не така е, когато се налага да преминем през критична ситуация или трудност. Точно тогава списъкът с приятни неща е най-полезен. Съставете си списък с всички приятни неща за вас и го дръжте на удобно място.
Предизвикателство: Не се чувствате във форма? Извадете списъка и направете нещо от него.

6. „Съблечете“ трудностите.
Събличането на трудностите всяка вечер ще ви гарантира по-пълноценна почивка и добър сън.
Предизвикателство: Всяка вечер, събличайки се, с всяка дреха прогонвайте и грижите от деня.

7. Тонизиране с билки.
Вдишването на етерични масла от различни билки действа релаксиращо или тонизиращо.
Предизвикателство: Всяка сутрин след събуждане, вдишвайте веднъж етерично масло от розмарин. Така ще започнете деня си свежи и пълни с енергия.

8. Успокояване с билки.
Почти всички знаят кои билки помагат за успокояване на нерваната система – маточина, жълт кантарион, лайка, валериана и др. А колко от нас си ги приготвят, за да се възползваме от силата им?
Предизвикателство: Поставете няколко листа пресен босилек или щипки изсушен в чаша. Сипете гореща вода и вдишвайте изпаренита, които се отделят. След 10 мин прецедете и изпийте получената отваря. Босилекът успокоява нервната система.

9. Разкажете виц или шега.
Химичните субстанции, които организмът ни произвежда, когато се смеем, доставят усещане за спокойствие и щастие.
Предизвикателство: Дори да не се чувствате в настроение за шеги, дори да си мислете, че не ги разказвате добре, то подгответе си виц/смешка и го/я разкажете точно в такава ситуация.

10. Енергия по китайски.
Китайското изкуство за здраве, хармония и дълголетие „ки гонг“, разполага с множество упражнения за увеличаване на почзитивната енергия и тонус.
Предизвикателство: Направете следното упражнение: Изправете се, разделечете краката си на нивото на ханша. Вдишайте, вдигнете ръцете си и опишете с тях голям полукръг. Докато издишвате, свалете ръцете и затворете кръга. Докато правите упражнението си представяйте как гоните стреса и негативните мисли.

 

 

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *