Ето кои са новите правила за по-успешно общуване!
abstract-shape-1154530

1. Имаме право на собствени мнения и убеждения. Според старите схващания трябваше да уважаваме мнението на другите, особено ако са хора с авторитет и да запазим различното мнение за себе си. Трябваше да слушаме и да се учим.
Ето защо новото схващане ни е по-полезно: Добре е да се вслушваме в авторитетите, но като зрели хора имаме правото на своя позиция и убеждение. Можем да оспорваме мнението на другите, стига това да не е самоцелно.

2. Имаме право на усамотение, дори другите да предпочитат да са в компанията ни. Според старите схващания трябваше да бъдем общителни. В противен случай хората ще си помислят, че не ги харесваме, ако им кажем, че предпочитаме да бъдем сами, отколкото с тях.
Ето защо новото схващане ни е по-полезно: Понякога човек няма нужда от общуване с други хора, дори и с най-близките си. Единствено е важно да им обясним конкретната нужда от усамотението ни, за да не се изтълкува поведението ни като отхвърляне и незачитане.

3. В правото си сме да променим мнението си или да променим действията си. Според старите схващания трябваше винаги да се стараем да бъдем последователни.
Ето защо новото схващане ни е по-полезно: Светът, в който живеем, налага да бъдем гъвкави и динамични и адаптивни. Точно затова в различни етапи от живота си можем да бъдем различни. Важното е да не променяме ценностната си система и основните си житейски принципи.

4. Имаме право на грешки. Според старите схващания беше срамно и недопустимо да правим грешки. Трябваше да имаме подходящ отговор за всичко.
Ето защо новото схващане ни е по-полезно: Неуспехът може да бъде поредната стъпка към успеха. Използвайки житейските разочарования, можем да си извлечем поука от тях и да бъдем една крачка по-напред.

5. Можем да помолим за помощ или емоционална подкрепа. Според старите схващания не трябваше да хабим времето на другите за проблемите си.
Ето защо новото схващане ни е по-полезно: Да поискаме помощ е сила и вяра, че другите хора ще се отзоват. По-добре да потърсим директна помощ, отколкото само да се оплакваме.

6. Можем да прекъсваме говорещия, за да помолим за разяснения. Според старите схващания не трябваше да прекъсваме хората, защото задаването на въпроси показва глупостта ни пред другите хора.
Ето защо новото схващане ни е по-полезно: Като цяло в общуването има правило да не прекъсваме другия. Но всеки има право да задава въпроси, за да си изясни дадена ситуация или проблем. Не го ли правим, означава, че имаме страхове и предразсъдъци, които ни пречат.

7. Можем понякога да слагаме себе си на първо място. Според старите схващания беше егоистично да поставяме собствените си потребности пред тези на другите.
Ето защо новото схващане ни е по-полезно: Дори не понякога, а винаги трябва да поставяме себе си на първо място. В т.нар. „здравословен егоизъм“ няма нищо лошо. Ако не сме здрави, не сме спокойни и доволни няма как да направим така, че и най-близките ни хора да са щастливи.

8. Можем да преговаряме за промяна. Според старите схващания не трябваше да опитваме да променим нещо, за да не стане по-лошо.
Ето защо новото схващане ни е по-полезно: Щом веднъж сме помислили, че е възможна промяна, значи има някакъв проблем, за който трябва да намерим решение. Най-нормалния и цивилизован начин за това е преговарянето. Ето защо и вече има толкова курсове по разрешаване на конфликти и обучение по преговаряне.

Коучинг…Вижте още тук …

из книгата „Посланията – комуникационните умения“

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *